Halitoza sau Respirația Urât Mirositoare. Cauze și Efecte

Termenul de Halitoza provine din limba latina si este folosit pentru a descrie mirosul dezagreabil emanat prin respiratie. 

Conform studiilor, respiratia urat mirositore afectează aproximativ 1 din 4 persoane, la nivel global, avand efecte negative aspura vietii sociale a oamenilor. 

Nu-i de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de guma de mestecat, bomboane mentolate si alte produse concepute pentru a combate respiratia urat mirositoare. 

Din pacate, neabordand cauza reala a problemei, acestea nu sunt eficiente pe termen lung, ci reprezinta doar niste masuri temporare.

Simptomele Halitozei

Respiratia neplacuta variaza in intensitate, in functie de cauza sa. Uneori, mirosul neplacut este insotit si de uscaciunea gurii.

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare?

Statisticiile arata ca in 90% dintre situatii, sursa respiratiei urat mirositoare este cavitatea bucala. Desi cauzele Halitozei pot fi multiple, studiile arata ca cea mai frecventa cauza a respiratiei neplacute este igiena orala neadecvata. 

De regula, odata cu tratarea cauzei halitozei, dispare si simptomul.

Iata, mai jos, principalele cauze ale respiratiei urat mirositoare:

Igiena dentara precara

Un periaj dentar efectuat corect  si folosirea atei dentare precum si alte mijloace auxiliare periajului dentar asigura indepartarea resturilor de alimente, care altfel  se descompun lent, producand mirosul urat. 

Daca periajul nu este regulat si corect, in jurul dintilor si la nivelul gingiilor se poate acumula placa bacteriana. Aceasta placa poate irita gingiile si poate provoca inflamatii intre dinti si gingii numite parodontita. 

In cazul protezelor dentare, daca nu sunt curatate in mod regulat si corespunzator, acestea pot adaposti bacterii care provoaca halitoza.

Consumul anumitor alimente

Consumul anumitor alimente, precum cafeaua, usturoiul, ceapa, anumite condimente sau carnea pot duce la schimbari ale respiratiei – provoca o respiratie urat mirositoare si pot chiar intensifica respiratia.

Fumatul sau consumul de tutun mestecat

Fumatul provoaca o respiratie neplacuta. In plus, fumatorii si consumatorii de tutun mestecat sunt mai predispusi sa dezvolte boli ale gingiilor, care sunt o alta sursa a respiratiei urat mirositoare.

Gura uscata

Gura uscata sau xerostomia este o afectiune in care glandele salivare din cavitatea bucala nu produc suficienta saliva, contribuind astfel la respiratia urat mirositoare. 

Saliva are un rol important in aceasta privinta. In afara de rolul de a ajuta digestia, saliva ajuta la curatarea gurii, indepartand particulele care provoaca mirosuri neplacute.  De asemenea, saliva previne infectiile, prin controlul bacteriilor si a ciupercilor din gura.

Gura uscata apare si in mod natural, in timpul somnului, ducand la „respiratia de dimineata” si se agraveaza daca dormi cu gura deschisa.

Medicamentele

Unele medicamente contribuie indirect la respiratie urat mirositoare, deoarece determina uscarea gurii. Altele elibereaza anumite substante chimice, care pot fi transportate prin sange in plamini, ajungand in cele din urma in aerul respirat.

Infectiile din gura

Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de anumite infectii rezultate in urma unor interventii chirurgicale, cum ar fi indepartarea dintilor sau ca urmare a cariilor dentare, a bolilor gingivale sau a diverselor rani ale cavitatii bucale.

Alte afectiuni ale gurii, nasului si gatului

Halitoza poate proveni, ocazional, din crearea anumitor formatiuni de la nivelul amigdalelor. Acestea sunt acoperite cu bacterii ce produc miros urat. 

Infectiile sau inflamatiile cronice la nivelul nasului, sinusurilor sau gatului, pot contribui si ele la respiratia urat mirositoare

Anumite boli

Anumite tipuri de cancer si tulburarile metabolice, pot provoca un miros distinct al respiratiei, ca urmare a substantelor chimice pe care le produc. 

De asemenea, refluxul cronic al acizilor gastrici (boala de reflux gastroesofagian sau GERD) poate fi asociat cu respiratia urat mirositoare.

Cauze mai rare care pot provoaca respiratie urat mirositoare

Cetoacidoza

Respiratie cu miros de otet de mere poate fi un semn de cetoacidoza diabetica, o afectiune grava, care pune viata in pericol.

Tulburari gastro-intestinale

Tulburari gastro-intestinale pot duce la respiratie care miroase a fecale. Acest lucru poate indica o obstructie intestinala.

Bronsiectazia

Bronsiectazia este o boala de lunga durata a plamanilor. Daca aveti bronsiectazie, caile respiratorii (tuburile care conecteaza traheea cu partile cele mai de jos ale plamanilor) sunt mai largi decat ar fi normal. Acest lucru duce la acumularea de mucus care produce o respiratie urat mirositoare.

Pneumonie prin aspiratie

Este o inflamare sau infectie a plamanilor sau a căilor respiratorii cauzata de inhalarea vărsăturilor, salivei, alimentelor sau lichidelor.

Respiratia urat mirositoare este rar rezultatul unei probleme grave. Cu toate acestea, daca aveti o respiratie urat mirositoare, insotita de alte simptome grave, cum ar fi febra mare, dificultati de respiratie, sau varsaturi prelungite trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala (apel 112).

Asa cum mentionam mai devreme, daca nu are la baza o cauza de o afectiune medicala, de cele mai multe ori, respiratia urat mirositoare poate combatuta printr-o igiena dentara adecvata si consecventa.

Daca insa metodele simple de ingrijire dentara nu rezolva problema, trebuie sa consulti medicul dentist, pentru a afla cauzele reale ale aparitiei halitozei tale si pentru a primi tratamentul corespunzator.

Citeste articolul urmator si afla cum afla cum se trateaza halitoza si cum o poti preveni.

Alte aticole care te-ar putea interesa:

De ce am dinții galbeni?

Prevenirea și întârzierea îngălbenirii dinţilor

Totul despre Periajul Dentar

Mijloace auxiliare periajului dentar

Metode de albire a dinților acasă

Albirea profesionala a dintilor

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.