Parodontita, Metode de Prevenție și Tratament

Prevenția Parodontitei

Pentru a preveni bolile gingivale (gingivita și parodontita) îngrijirea dinților și a gingiilor este deosebit de importantă. 

Acest lucru presupune adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală, controale profesionale regulate (cel puțin două ori pe an), precum și evitarea factorilor de risc.

Elemente de bază ale unei bune igiene orale sănătoase:

  • periază-ți dinții de două ori pe zi, timp de minim două minute
  • curăță spațiile dintre dinți, cel puțin o dată pe zi, folosind periuțe interdentare și/sau ață dentară
  • după periajul dinților, poți utiliza dușurile bucale cu apă de gură antiseptică, deoarece ajută la prevenirea acumulării plăcii bacteriene
  • acordă o atenție sporită curățării temeinice în jurul dinților rotiți sau înghesuiți, și în jurul coroanelor sau protezelor dentare, deoarece placa se acumulează mult mai ușor în aceste locuri, care ar putea fi greu de accesat.

Citește mai multe despre periajul dentar.

O igienă orală sănătoasă include igienizarea profesională periodică. Astfel, vizita la medicul stomatolog este absolut necesară pentru a preveni dezvoltarea parodontozei. 

Pentru prevenirea parodontozei, igienizarea profesională este indicată a fi efectuată o data la 6 – maxim 12 luni.

Igiena orală optimă poate varia de la o persoană la alta. De aceea, este important să consulți medicul stomatolog și să afli care sunt cele mai bune practici și metode în ceea ce privește igiena ta orală. 

Abordarea factorilor de risc poate ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției parodontitei. Iată câțiva factori care pot juca un rol important în prevenirea parodontitei:

  • Renunțarea la fumat
  • Evitarea sau reducerea stresului
  • O dietă alimentară sănătoasă.

Cum se tratează parodontita?

O evaluare dentară și un tratament profesional corect, ajută de obicei la stoparea progresului parodontitei. Cheia succesului fiind stabilirea unor practici excelente de igienă orală și eliminarea plăcii bacteriene.

Exista șase etape în tratamentul de succes al parodontitei:

Instrucțiuni și sfaturi utile de igienă orală

Scopul fazei de igienă orală a tratamentului este de a reduce numărul de bacterii din gură și, prin urmare, de a reduce nivelul inflamației. 

Pentru a combate inflamația, pacientul primește sfaturi de la medicul dentist, cu privire la îmbunătățirea practicilor de igienă orală.

Igienizare profesională

Toate depozitele bacteriene (placa și tartru) sunt îndepărtate din zonele accesibile ale dinților, dinții fiind apoi lustruiți și tratați cu fluor. Dacă medicul stomatolog consideră necesar, acesta va elimina, de asemenea, toate depunerile bacteriene și tartrul de pe suprafețele rădăcinii și din pungile parodontale.

Afla mai multe despre igienizarea profesională, în articolul Albirea profesională a dinților.

Terapia cu antibiotice

În unele cazuri se prescriu antibiotice, pentru a trata infecțiile gingivale active sau cele persistente, care nu răspund la măsurile de igienă orală.

Reevaluare

După câteva săptămâni, medicul stomatolog va face o evaluare completă a parodonțiului, pentru a verifica progresul tratamentului. 

În majoritatea cazurilor, pentru a înregistra adâncimea pungilor parodontale și pentru a verifica dacă există sângerări gingivale, se folosește un instrument special, numit sondă parodontală.

Dacă pungile parodontale sunt mai mari de 3 mm, medicul poate sugera opțiuni de tratament suplimentare, inclusiv terapia chirurgicală corectivă.

Terapia chirurgicală corectivă

Uneori, pentru îndepărtarea bacteriilor, plăcii și depunerilor din pungile parodontale și de pe suprafețele rădăcinii poate fi necesară o procedură chirurgicală corectivă.

Fiind inaccesibile periilor și aței dentare, aceste zone permit colonizarea bacteriilor, ceea ce va susține inflamația.

Procedura chirurgicală se efectuează sub anestezie locală și presupune îndepărtarea gingiei de pe dinte și curățarea suprafețelor rădăcinii, pentru a asigura îndepărtarea tuturor bacteriilor și a depunerilor de la nivelul rădăcinii. 

Dacă va fi nevoie, medicul tău poate recurge la reconstituirea osului pierdut în jurul dinților – o procedură denumită chirurgia parodontală regenerativă.

La sfârșitul procedurilor chirurgicale, gingiile sunt suturate în jurul dinților, suturile fiind, de obicei, îndepărtate după 1-2 săptămâni de la intervenție. 

De asemenea, s-a demonstrat că această procedură, chirurgia parodontală regenerativă – care are ca scop reconstituirea osului pierdut din jurul dinților – îmbunătățește prognosticul dinților, prelungind longevitatea acestora.

Îngrijirea ulterioară – terapie parodontală de întreținere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde, în mare parte, de doi factori: igiena orală a pacientului și curățarea profesională regulată – realizată de medicul stomatolog sau parodont. 

După prima etapă a tratamentului, medicul va trebui să verifice periodic starea gingiilor, pentru a se asigura că inflamația a fost oprită și nu a revenit. 

Frecvența ședințelor de întreținere depinde de gravitatea bolii parodontale și de riscul individual de progresie a bolii. De obicei, aceste vizite de verificare sunt programate la intervale cuprinse între trei până la șase luni, după caz. 

Tratamentul parodontal de succes necesită cooperarea deplină a pacientului, mai ales în ceea ce privește practicile zilnice de igienă orală, participarea la consultațiile regulate de monitorizare și întreținere, precum și evitarea factorilor de risc.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.