Așa cum menționam în articolul anterior, cele mai frecvente dintre aftele bucale sunt caracterizate prin leziuni ulceroase minore și nu necesită tratament. Acestea având tendința de a se vindeca de la sine. Însă disconfortul creat de aftele bucale este, de obicei, mare și ne dorim să scăpăm cât mai rapid de ele.
Sfaturi și remedii naturale pentru accelerarea vindecării aftelor
Sfaturi de prevenție a aftelor
Există câteva metode de tratament și remedii naturale care ne ajută să scăpăm de durere și disconfortul creat de aftele bucale.
Metode de tratament
Tratamentul topic este cel mai adesea utilizat în tratarea aftelor. Produsele topice ajută la ameliorarea durerii și la accelerarea vindecării dacă sunt aplicate pe leziuni, imediat ce apar. Este important însă de menționat, ca acestea reduc simptomele, însă nu și rata recurenței aftelor bucale.
Tratamentul topic există sub formă de creme, paste, uleiuri și geluri. Vezi aici o listă de produse care te pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Inflamația și durerea provocată de aftele bucale pot fi, de asemenea, reduse cu ape de gură cu conținut de clorhexidină. Sau cu lidocaină, putând fi eliberată doar cu prescripție medicală.
Atunci când leziunile sunt severe și nu răspund la tratamente topice. Medicul poate prescrie antibiotice sau îți poate recomanda chiar cauterizarea leziunilor. Iar dacă aftele provin de la o problemă de sănătate mai gravă. Medicul va trata mai întâi afecțiunea care provoacă aftele și îți va recomanda produse topice care îți vor ameliora simptomele.
De aceea este important să verifici cu medicul stomatolog sau medicul de familie, dacă ulcerațiile sunt afte sau simptomele unei afecțiuni mai grave.
Sfaturi și remedii naturale pentru accelerarea vindecării aftelor
Pentru a ajuta la ameliorarea durerii și accelerarea vindecării, poți lua în considerare câteva sfaturi utile:
- clăteste gura cu apă sărată cu bicarbonat de sodiu (dizolvați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în 1/2 cană de apă caldă)
- schimbă-ți periuța de dinți și folosește una nouă, până la dispariția infecției
- evita folosirea apelor și spray-urilor de gură obișnuite și înlocuiește-le cu apele de gură cu conținut de clorhexidină.
- spală-ți dinții cu grijă, folosind o perie moale și pastă de dinți fără Fluor sau Lauril Sulfat de Sodiu(SLS). Poți încerca periuțele de dinți Curaprox și pasta de dinți Enzycal Zero Curaprox, fără Fluor sau SLS, dar cu conținut de enzime, care întărește sistemul protector natural al salivei și reduce riscul apariției aftelor
- evită alimentele acide sau condimentate, care pot provoca iritații și dureri suplimentare.
Sfaturi de prevenție a aftelor
Iată câteva sfaturi utile, care te pot ajuta în reducerea frecvenței apariției aftelor tale:
- Spală-ți dinții după fiecare masă și folosește metode auxiliare periajului dentar – periajul regulat după masă și folosirea aței dentare o dată pe zi îți va menține gura curată și fără bacterii dăunătoare.
- Folosește o periuță de dinți moale pentru a preveni iritarea țesuturilor delicate ale gurii. Evită pastele de dinți și apele de gură care conțin laurilsulfat de sodiu.
- Dacă porți aparate dentare sau ai lucrări dentare, iar acestea îți provoacă leziuni, vorbește cu medicul stomatolog sau cu ortodontul tău, pentru ajustarea acestora.
Adresează-te medicului tău Stomatolog pentru sfaturi despre cele mai corecte și eficiente metode de tratament și prevenție, pentru tine și sănătatea ta orală.
Surse de informare:
www.sciencedirect.com, www.cdc.gov, www.radiopaedia.org, www.topdoctors.co.uk