Chirurgie Orală

Tratamentele de chirurgie orală se impun în situațiile în care este necesară atât salvarea cât și îndepărtarea dinților afectați de complicații severe ale unor afecțiuni.

Scroll in jos pentru detalii.

De asemenea, chirurgia orală ajută în cazul pregătirii terenului unor refaceri protetice ulterioare sau inserției implanturilor.

Chirurgia orală include tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavității orale, cum ar fi: extracțiile dentare, rezecțiile apicale, chistectomii, chirurgia parodontală sau sinus lift.

Ce presupun intervențiile de chirurgie orală?

În funcție de procedurile chirurgicale necesare, intervențiile sunt diferite, însă, toate au un numitor comun. Datorită tehnicilor moderne și a anestezicelor de ultimă generație folosite în chirurgia orală, în ziua de azi toate procedurile chirurgicale sunt nedureroase.

În continuarea articolului vom detalia cele mai frecvente proceduri de chirurgie orală, realizate de către medicii stomatologi, unde vei afla ce presupune intervenția și când este necesară.

Extracțiile dentare

Intervenția constă în îndepărtarea unui dinte bolnav, care nu mai poate fi salvat, din cauza faptului că este crescut anormal, subgingival sau pentru că îndepărtarea lui ajută în scopul efectuării unui alt tratament stomatologic necesar. 

Extracția dintelui afectat irecuperabil poate preveni infecția și distrugerea osului de susținere, dar și a dinților învecinați, evitând astfel efectele negative și dureroase care pot interveni în timp.

Extracția dentară este o metodă utilă și în situația în care un dinte afectează sever desfășurarea proceselor obișnuite de ocluzie, masticație, ingerare sau pentru corectarea poziției anumitor dinți, atunci când nu mai există nicio posibilitate de a îndrepta poziția acestora.

Rezecția apicală sau Chirurgia endodontică

Această procedură este indicată pentru recuperarea dinților care au dezvoltat procese infecțioase (chisturi, granuloame apicale) la nivelul vârfului rădăcinii. 

Medicul stomatolog alege rezecția apicală doar dacă țesutul osos din jurul rădăcinii este infectat, iar procedura clasică nu poate fi urmată, din diferite motive.

Dacă problema este ignorată, iar infecția nu este tratată, chistul poate afecta și alți dinți alăturați sau poate străpunge osul.

Intervenția presupune îndepărtarea cel mai adânc vârf al rădăcinii, împreună cu țesutul afectat din jurul acestuia (infecția asociată), printr-o procedura chirurgicală endodontică. Procedura permite astfel păstrarea dintelui și previne extragerea acestuia. 

Prin urmare, scopul principal al rezecției apicale este salvarea dinților.  

Chistectomii

Chisturile sunt anumite cavități ce apar în interiorul oaselor maxilare și reprezintă o complicație destul de gravă, care impune tratament chirurgical de extirpare.

Acestea sunt îmbrăcate de o membrană și au un conținut lichid, iar de cele mai multe ori, acestea sunt descoperite în urma unei radiografii dentare. 

Chistectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează chistul, urmată de curățarea zonei și suturarea gingiei. 

Curățarea temeinică a zonei de unde a fost extirpat chistul este foarte importantă, deoarece orice rest de particule infectate lăsate în urmă, poate da naștere unui nou chist.

Chirurgie parodontală

Reprezintă tratamentul chirurgical pentru boala parodontală. Boala parodontală este o afecțiune progresivă care distruge suportul dentar, afectează gingiile, ligamentul parodontal și osul alveolar. 

Chirurgia parodontală include mai multe proceduri, și anume: 

Chiuretajul gingival și sub-gingival (în câmp închis) se realizează prin curățarea și eliminarea completă a țesuturilor care au fost afectate ireversibil, pentru a încerca stoparea avansării bolii de la stadiul respectiv. În general prin această procedură se realizează îndepărtarea profundă a depozitelor de tartru, dar și a țesuturilor moi afectate.

Operația cu lambou (chiuretaj în câmp deschis) este soluția cea mai radicală, fiind indicată atunci când pungile parodontale au o adâncime de peste 5 mm.

Această procedură presupune îndepărtarea țesuturile afectate și permite o bună reatașare a mucoasei. 

Este recomandată pacienților diagnosticați cu parodontită moderată până la severă. 

Intervenția constă în secționarea țesutului gingival, separarea de dinte, urmată de curațarea amănunțită și în profunzime a țesutului afectat.

Se vor folosi ultrasunetele și alte instrumente manuale, pentru îndepărtarea tartrului, plăcii și a țesuturilor moi afectate ireversibil, din pungi. 

Ulterior, se folosesc substanțe regenerative speciale care au ca rol “lipirea” gingiei de rădăcina dentară și stimularea regenerării structurilor parodontale.

Sinus lift

Este o manoperă chirurgicală cu un grad ridicat de dificultate, ce presupune ridicarea membranei sinuzale, în scopul măririi volumului osos din maxilar, necesare inserării unui implant dentar.

Această procedură este necesară pacienților cu volum osos insuficient al maxilarului superior și asigură suportul de susținere a viitorului implant dentar.

Implantologie orală

Este procedura prin care se înlocuiește un dinte lipsă cu un implant dentar (o  rădăcină artificială, care se comportă ca o rădăcină dentară naturală). 

Pentru a îndeplini funcția unei rădăcini dentare, implantul dentar este inserat în osul maxilarului.  Această intervenție durează aproximativ 2-3 ore, se realizează sub anestezie locală și nu necesită internare. 

Implantul se integrează în os, aceasta formând o baza solidă pentru stabilitatea pe termen lung și fixarea stabilă a coroanei protetice.  

Daca vrei să afli mai multe despre implantologia dentara, accesează pagina dedicata aceste specialități, aici.

Crezi că ai nevoie de o intervenție de chirurgie orală?

Consultă lista clinicilor partenere și programează-te cât mai curând la o consultație stomatologică.

În urma unei examinări amănunțite din partea medicului tău, vei afla care este cel mai potrivit tratament pentru dantura ta.

Investigațiile vor fi personalizate, iar planul de tratament ulterior investigațiilor îl vei agrea împreună cu acesta, astfel încât să obții rezultate dorite. 

Folosește voucherul cadou și beneficiază de reduceri la ședințele de igienizare și tratament stomatologic oferite de către partenerii noștri.

Ai găsit această informație utilă?

Ai găsit informații utile în acest articol? Arată-l și prietenilor tăi pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grijă de
Zâmbetele Tale!

Află cum poți avea dinți mai albi și un zâmbet strălucitor din ”Ghidul tău pentru dinți mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.