Endodonție

Endodonția tratează afecțiunile pulpei dentare (canalele dentare). Termenul de “endodonție” provine din limba greacă și înseamnă “interiorul dintelui”.

Află totul despre endodonție mai jos…

Efectuat corect, tratamentul endodontic îți poate salva dintele de la extracție și de la înlocuirea lui cu un implant dentar. Implantul dentar nu este dăunător danturii tale, iar daca intervenția este efectuată corect, acesta poate înlocui cu succes orice dinte.

Însă, înainte de a apela la înlocuirea unui dinte afectat, este important sa afli mai întâi dacă dintele poate fi salvat, pentru că, atunci când sunt sănătoși, dinții tăi naturali sunt cea mai bună variantă pentru dantura ta.

Cui se adresează tratamentul endodontic?

Ai nevoie de tratament endodontic atunci când pulpa dentară se îmbolnăvește, respectiv se inflamează, datorită microbilor care o invadează. Pulpa dentară este țesutul moale aflat în interiorul dintelui, canalele dentare, respectiv vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.

Cauzele inflamației pot fi diverse: caria dentară profundă, șlefuirea nepotrivită a dinților în cadrul tratamentelor protetice (leziuni mecanice și termice), traumatismele dentare, fisurile sau fracturile dentare.

Simptomele pot fi variate, de la dureri accentuate la rece, cald sau presiune (mușcare pe dinte), la colorarea dinților ca urmare a necrozei/morții pulpei dentare sau a abceselor însoțite de tumefacții osoase și durere accentuată și uneori de evacuare de puroi prin așa numitele fistule gingivale.

Atenție însă, în unele cazuri boala poate evolua aproape asimptomatic, ajungând să fie surprinsă în faze avansate de evoluție, în urma unui consult de rutină clinic și radiologic.

Cum știu dacă tratamentul endodontic este pentru mine?

Fiecare corp este unic, iar simptomatologia unei afecțiuni poate fi diferită și te poate induce în eroare. De aceea, pentru un diagnostic corect și pentru rezultate excelente, este necesară o examinare atentă din partea medicului tău.

În urma consultației stomatologice, vei primi diagnosticul corect și un plan de tratament personalizat.

Ce presupune intervenția în cazul tratamentului endodontic?

Așa cum spuneam, scopul intervenției este de a salva de la extracție un dinte a cărui pulpă este inflamată sau necrozată. 

Intervenția presupune curățarea de bacterii și de resturi organice a întregului sistem de canale situate în interiorul rădăcinii dintelui, urmată de etanșarea acestuia cu materiale biocompatibile care nu permit reinfectarea. 

Toată procedura este efectuată folosind un instrument de magnificare (de mărire). Cel mai util instrument de magnificare folosit în tratamentul de canal este microscopul dentar.

Spațiul intern al dintelui este foarte limitat, de aceea, lucrând fără microscop, este ca și cum ai lucra orbește. Cu cât microscopul este mai modern și mai performant, medicul va avea vizibilitate și acces la detalii, iar rezultatele intervenției vor fi mai bune. 

În cele mai multe cazuri, intervențiile endodontice se realizează sub anestezie locală.

În trecut anestezia locală nu era atât de eficientă încât să te scutească de durere și disconfort. În zilele noastre, atât anestezia cât și tehnicile moderne folosite în tratarea problemelor dentare sunt infinit mai sigure și mai eficiente, astfel încât durerea și disconfortul din timpul lucrărilor sunt aproape inexistente. La fel se întâmplă și în cazul tratamentul endodontic. 

Așadar, nu trebuie să amâni tratamentul din cauza fricii sau a convingerii că problema va trece de la sine. Chiar dacă simptomele se atenuează sau dispar, infecția va continua să avanseze. Cu cât tratamentul endodontic este inițiat mai din timp, cu atât procedura va fi mai confortabilă.

Ce se întâmplă după tratamentul endodontic?

Cel mai probabil, în urma tratamentului endodontic dintele va fi ușor sensibil la presiune.

După intervenție, poți simți un disconfort moderat atunci când mesteci, timp de câteva zile. Asta se va întâmpla, mai ales, dacă înainte de tratament au existat fenomene dureroase.

Durerea nu va fi una severă, însă orice disconfort care va apărea ulterior poate fi ameliorat cu ajutorul analgezicelor prescrise de către medicul tău. De regulă, orice durere sau disconfort va fi atenuat prin administrarea de antiinflamatorii (ex: Ibuprofen). Doar în cazuri excepționale poate fi nevoie de altă clasă de medicamente care vor fi prescrise de către medic.

Ținând cont de faptul că succesul unui tratament endodontic depinde pe termen lung de calitatea restaurării coronare a dintelui, este absolut imperioasă necesitatea plasării unei obturații coronare adezive, adică a blocarea accesului salivei și microbilor. În cazul în care dintele prezintă distrucții coronare ample, obturația coronară (plomba) va trebui retenționată suplimentar prin cimentarea unui pivot într-unul dintre canalele dintelui.

Dacă în trecut se foloseau pivoți metalici prefabricați sau confecționați de către tehnicienii dentari, standardul astăzi este reprezentat de pivoții din fibră de sticlă, al căror modul de elasticitate este similar structurilor dure dentare și a căror utilizare nu mai predispune la fracturi dentare ulterioare (cum frecvent se întâmpla la pivoții metalici)

Este, de asemenea, demn de menționat că studiile actuale evidențiază faptul că dinții tratați endodontic nu devin mai casanți prin deshidratare, așa cum se credea în trecut. Totuși datorită cantității mici a substanței dentare coronare restante în urma tratamentului se recomandă acoperirea cu coroană dentară (studiile actuale arată ca dinții tratați endodontic și neacoperiți cu coroane au o rata de fractură de 65%).

Prezinți simptome ale unei eventuale afecțiuni endodontice?

Consultă lista clinicilor partenere și programează-te cât mai curând la o consultație stomatologică.

Medicul tău te va examina, după care îți va propune cea mai bună soluție. Investigațiile vor fi personalizate, iar planul de tratament ulterior investigațiilor îl vei agrea împreună cu medicul tău, astfel încât să obții cele mai bune rezultate.

Ai găsit această informație utilă?

Ai găsit informații utile în acest articol? Arată-l și prietenilor tăi pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grijă de
Zâmbetele Tale!

Află cum poți avea dinți mai albi și un zâmbet strălucitor din ”Ghidul tău pentru dinți mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.