Desi cariile pot fi relativ usor prevenite, acestea reprezinta una cele mai frecvente afectiuni, atat la adulti cat si la copii.
Cariile dentare afecteaza jumatate din populatia globului, iar studiile arata ca peste 50% dintre copiii sub 11 ani au avut deja carii.
Netratate la timp, cariile pot duce la infectii grave si chiar la pierderea dintilor afectati.
De ce apar cariile dentare?
Cariile apar din cauza atacurilor acide repetate asupra dintilor, cand saliva nu reuseste sa restabileasca echilibrul.
Procesul de dezvolatre a cariilor are loc in timp. Iata cum se dezvolta cariile dentare:
Gura noastra este plina de bacterii care formeaza o pelicula lupicioasa care acopera dintii, numita placa bacteriana.
Cand consumam anumite alimente si bauturi zaharoase, bacteriile acumulate in placa descompun zaharurile in acizi, atacand dintele.
Acidul poate descompune suprafata dintilor (smaltul), provocand formarea unor cavitati in smalt, cunoscute sub numele de carii.
Odata formate, acestea vor facilita accesul bacteriilor catre dentina, materialul osos mai moale de sub smaltul dintelui. Deoarece dentina este mult mai moale decat smaltul, procesul de deteriorare se accelereaza.
Fara tratament, bacteriile vor patrunde in pulpa, tesutul moale al dintelui care contine nervi si vase de sange.
In aceasta etapa, nervii dintilor tai vor fi expusi bacteriilor, provocand, de obicei, durerea dintelui.
Simptomele cariilor dentare
Deoarece procesul are loc in timp, in prima etapa a instalarii cariei este posibil sa nu prezinti simptome. Pe masura ce avanseaza, caria poate provoca simptome precum:
- durere de dinti la masticatie sau durere spontana, aparent fara nicio cauza
- sensibilitate dentara
- dureri usoare pana la ascutite, atunci cand mananci sau bei ceva dulce, cald sau rece
- respiratie urat mirositoare
- gust urat in gura
- coloratii negre, gri sau maronii pe suprafata dintilor afectati.
Ce favorizeaza aparitia cariilor?
Cu totii suntem expusi riscului aparitiei cariilor dentare, insa exista anumiti factori care pot creste riscul, cum ar fi:
Igiena orala neadecvata
Daca dintii nu sunt curatati bine, dupa fiecare masa sau cel putin de 2 ori pe zi, te expui unui risc mai crescut la aparitia cariilor.
Lipsa controalelor periodice la medicul dentist
Neindepartat la timp, prin igienizare profesionala, tartrul depus pe dinti va ataca dantura si va favoriza aparitia cariilor.
Anumite alimente si bauturi
Cand consumam anumite alimente si bauturi zaharoase, bacteriile descompun zaharurile in acizi, atacand dintele.
Gustarile frecvente sau consumul frecvent de bauturi acide
Gustarile frecvente dau ocazia bacteriilor din gura de a produce multi acizi care ataca si uzeaza dintii.
La fel se intampla si cu bauturile carbogazoase. Consumate pe tot parcursul zilei, bauturile acide formeaza in gura o baie acida continua, care ataca constant dintii.
Hranirea copiilor inainte de culcare
Cand bebelusilor li se administreaza lapte, suc sau alte lichide care contin zahar, aceste bauturi raman pe dinti ore intregi, in timpul somnului, hranind bacteriile care provoaca cariile. Acest lucru cauzeaza asa numitele carii de biberon.
Gura uscata
Gura uscata este cauzata de lipsa de saliva, care ajuta la prevenirea cariilor dentare prin curatarea alimentelor si a placii de pe dinti. Substantele din saliva ajuta, de asemenea, intr-o anumita masura, la neutralizarea acidului produs de bacterii.
Anumite afectiuni medicale, unele medicamente, radiatiile la nivelul capului sau gatului, dar si anumite medicamente pentru chimioterapie pot creste riscul aparitiei cariilor, prin reducerea productiei de saliva.
Plombele uzate
De-a lungul anilor, plombele dentare se pot uza, pot incepe sa se descompuna sau sa dezvolte margini aspre. Acest lucru va permite placii sa se acumuleze mai usor si va ingreunea indepartarea acesteia.
Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian creeaza un mediu acid in cavitatea bucala, determinat de acidul stomacal, prin reflux. Acesta uzeaza smaltul dintilor, provocand leziuni semnificative ale dintilor.
Tulburari de alimentatie
Anorexia si bulimia pot duce la eroziuni dentare semnificative. Acidul stomacal, cauzat de varsaturile repetate (induse) se depune pe dinti si ataca smaltul. De asemenea, tulburarile de alimentatie pot interfera cu productia de saliva.
Cand trebuie sa mergi la stomatolog?
Viziteaza medicul dentist in mod regulat. Iti recomandam sa efectuezi un control stomatologic de doua ori pe an, astfel incat cariile dentare in stadii incipiente sa poata fi tratate rapid, fara sa ajungi la dureri.
In plus, trebuie sa stii ca tratamentul cariei dentare in stadiul incipient este mult mai accesibil.
Pe masura ce caria avanseaza, tratamentul devine mai complex si mai costisitor, din cauza complexitatii procedurilor cat si a costurilor materialelor utilizate.
Citeste articolul urmator si afla cum cum tratezi si cum previi cariile dentare.