Cei mai multi dintre noi, cand ne gandim la sanatatea orala, punem accent pe prevenirea cariilor dentare.
Insa este foarte important sa acorzi atentie sporita si gingiilor tale, deoarece acestea joaca un rol important in sanatatea orala.
Sangerarile gingivale sunt cele mai frecvente semne ale bolii gingivale. Cu toate acestea, pot indica si alte probleme de sanatate.
Cauze ale sangerarii gingivale
Iata care sunt cele mai comune cauze ale sangerarii gingivale:
Periuta de dinti
O periuta de dinti prea rigida, cu perii fermi, poate provoca sangerari gingivale. De asemenea, sangerarile ocazionale ale gingiilor pot fi cauzate de spalatul dintilor efectuat intr-un mod prea viguros.
Gingivita
Gingivita este stadiul incipient al unei afectiuni gingivale, cauza directa fiind placa bacteriana, care este o pelicula incolora, moale si aderenta de bacterii si care se formeaza pe dinti si gingii.
Neindepartata la timp placa bacteriana, produce toxine care irita tesutul gingival si cauzeaza gingivita. De asemenea, poate evolua in afectiuni mai grave si se poate ajunge chiar la pierderea dintilor.
Spre deosebire de parodontita, la care se ajunge daca nu este tratata, gingivita poate fi reversibila.
Simptomele gingivitei includ:
- sangerari ale gingiilor in timpul periajului
- gingiile capata o nuanta de rosu inchis
- umflarea gingiilor
- respiratie urat mirositoare
- retractie gingivala
- sensilbilitate si durere la nivelul gingiilor.
Parodontita
Parodontita este o boala inflamatorie cronica a gingiilor, declansata de microorganisme bacteriene de la nivelul gingiilor. Aceasta afectiune implica o inflamatie cronica, severa, care determina distrugerea aparatului de sustinere a dintilor si poate duce la pierderea dintilor.
Deficit de vitamine
Deficientele de vitamina C si vitamina K pot provoca, de asemenea, sangerarea gingiilor.
Vitamina C ajutam la refacerea tesuturilor, vindeca ranile si intareste oasele si dintii, iar lipsa ei predispune la inflamarea si sangerarea gingiilor.
Vitamina K sustine coagularea sangelui.
Diabetul
Sangerarea sau umflarea gingiilor poate fi si un semnal al diabetului de tip 1 sau 2. Sistemul imunitar al celor care prezinta aceasta afectiune este mult mai slab dezvoltat, astfel capacitatea de a face fata infectiilor, precum cele gingivale, este diminuata.
Sarcina
Sarcina cauzeaza frecvent sangerari ale gingiilor. Modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii pot determina sensibilitate gingivala.
Tulburarile de coagulare a sangelui
Tulburarile de coagulare a sangelui, cum ar fi hemofilia sau leucemia, pot creste riscul de sangerare a gingiilor.
In cazul acestor afectiuni sangele nu se coaguleaza corect, de aceea este posibil sa apara sangerari ale gingiilor.
Proteza dentara
Persoanele care poarta proteza dentara pot prezenta uneori sangerari ale gingiilor. Acest lucru este mai probabil atunci cand protezele nu sunt corespunzatoare.
Fumatul
Fumatul predispune gingiile la gingivita si chiar parodontita, din cauza substantelor toxice din tigara care pot irita gingiile.
Metode de tratament pentru oprirea sângerărilor gingivale
Primul pas il reprezinta practicarea unei bune igiene dentare.
Spalatul corespunzator al dintilor si folosirea unor mijloace auxiliare periajului dentar, precum ata dentara sau apa de gura, indeparteaza placa si poate impiedica dezvoltarea placii si a cariilor dentare.
Folosirea unei periute de dinti pentru gingii sensibili este absolut necesara, in situatia gingiilor imflamate, mai ales a sangerarii gingivale.
Vezi aici tipuri de periute pentru gingii sensibile.
De asemenea, ai putea lua in considerare utilizarea unei periute de dinti electrice. Capetele de perie special concepute te pot ajuta la o curatare mai eficienta a placii de la nivelul liniei gingiilor, mult mai usor decat o periuta de dinti manuala.
Cumpara online o periuta de dinti electrica sau reinoieste-ti capetele de perie.
De asemena, pentru a evita dezvolatarea tartrului, iti recomandam sa vizitezi medicul dentist, cel putin de doua ori pe an, pentru o curatare profesionala.
In urma unei examinari corecte, medicul tau dentist te va informa daca gingiile tale sunt afectate si iti va indica pasii corecti in tratarea sangerarii tale gingivale, in functie de cauza reala.
Daca medicul tau dentist va considera ca sangerarea gingivala ar putea avea la baza alte cauze medicale decat cele stomatologice, acesta te va directiona spre un medic specialist pentru a determina daca exista vreo afectiune medicala care iti provoaca sangerarea gingiilor.
In urma unei examinari fizice si analizelor de sange, medicul specialist va determina cauza sangerarii si va stabili tratamentul necesar.
De asemenea, in cazul sangerarilor care nu sunt cauzate de ingrijirea dentara necorespunzatoare, se recomanda verificarea nivelului de vitamine C si K.
In aceasta situatie, este posibil ca medicul tau sa iti recomdande o dieta care contine aceste vitamine.
Iata cateva alimentele bogate in vitamina C:
Citrice și sucuri, brocoli, capsuni, roșii, cartofi, ardei gras
Alimentele bogate in vitamina K:
Varza, spanac, salata verde, verdeata ,mustar, boabe de soia, ulei de rapita, ulei de masline
In cazul in care utilizezi proteza dentara si observi sangerari frecvente la nivelul gingiilor, discuta cu medicul dentist sau cu ortodontul. Este posibil sa fie necesara o ajustare a acesteia.
Igiena dentara efectuata corespunzator este primul lucru de care trebuie sa tii cont in oprirea sangerarilor gingivale. Daca insa sangerarile persista, iti recomandam sa programezi cat mai curand o consultatie la medicul dentist.
In cele mai multe cazuri, cauza care sta la baza sangerarilor gingiilor poate fi tratata, acest tratament trebuie initiat cat mai curand, pentru a evita complicatiile sau efectele secundare.