Așa cum spuneam în articolul precedent, legat de prevenirea și întârzierea îngălbenirii dinţilor, periajul dentar este absolut necesar pentru o rutină corectă a igienei tale dentare și trebuie considerat ca fiind o procedură terapeutică şi nu un „moft cosmetic”. 

Un periaj corect va influența foarte mult sănătatea dinților şi a gingiilor tale şi va ajuta la:

  • îndepărtarea și întreruperea formării plăcii dentare
  • curăţarea suprafețelor dentare de resturi alimentare și de coloraţii extrinseci
  • stimularea troficităţii și masarea gingiilor
  • stoparea afecţiunilor apărute la nivelul structurilor dento-parodontale.

Frecvenţa periajului

Îţi recomandăm 2 periaje pe zi, dimineața și seara.

Atunci când folosești o tehnică de periaj corectă și completă, periajul tău ar trebui să dureze între 3 şi 5 minute.

Periajul de seară este periajul principal și acesta trebuie să fie obligatoriu, deoarece resturile de alimente rămase în gură peste noapte fermentează şi înmulțesc bacteriile răspunzătoare de aproape toate problemele dentare.

Al doilea periaj, din punct de vedere al importanţei, este cel de dimineață, care are rolul de a împrospăta respirația și a îndepărta toxinele și substanțele fermentate, stimulând, totodată și vascularizarea gingiei. 

Periuţele manuale

Sunt indicate atunci când îţi doreşti o curăţare eficientă și confortabilă a dinţilor și a ţesuturilor moi din vecinătate: gingii, obraji, limbă.

Recomandarea noastră cu privire la periuţelele manuale sunt periuţele cu filamente artificiale, din materiale sintetice, cu capul activ rotunjit.

Avantajele acestora sunt următoarele:

  • sunt de diferite consistenţe, de la cele foarte moi, care sunt ideale pentru copii, până la dure
  • sunt eficiente și minimizează traumatizarea gingiilor
  • previn și minimalizează abraziunea dentară
  • sunt mai rezistente
  • nu acumulează apă, resturi alimentare sau bacterii
  • se usucă rapid, când sunt ținute în poziţie verticală.

Atunci când îți alegi periuţa dentară îţi recomandăm să optezi pentru cele care îți permit o manevrare confortabilă. Este important ca periuţa de dinți să-ți permită accesul pe întreaga suprafață a dintelui, iar pentru asta recomandarea noastră este  să alegi o periuță cu cap mic, pentru a putea curăţa și zonele mai greu accesibile ale gurii, cum ar fi molarii – maselele din spate. Aceştia ajung să se carieze foarte rapid deoarece nu sunt periaţi suficient de bine. 

În ceea ce privește durata optimă de utilizare a unei periuţe dentare, te sfătuim să nu depășeşti 3-4 luni de folosință. Dacă periuței tale „i-a sunat ceasul”, te încurajăm să îți alegi una din modelele de.

Pentru a avea parte de un periaj corect, nu doar periuţa de dinţi este relevantă, ci și tehnica de curățare este foarte importantă.

Iată o metodă de periaj eficientă, pe care ţi-o recomandăm, denumită Stillman modificată:

  • Foloseşte o periuţă cu perii moi sau de o duritate medie.
  • Începe periajul cu suprafețele exterioare ale molarilor (măselele din spatele gurii) ajungând treptat în celălalt capăt al gurii, de exemplu, de la molarii din stânga către molarii din dreapta.
  • Direcția perilor va fi de la vârful dinţilor către rădăcină, ţinând periuţa la un unghi de 45 de grade  faţă de suprafețele laterale ale dinţilor.
  • În timpul periajului, ai gjijă să acoperi atât suprafața dintelui, cât și o parte din gingie, asigurându-te, totodată că filamentele periuţei pătrund și între dinţi.
  • Această  metodă de periaj implică două tipuri de mișcări, realizate alternativ pe câte un grup de dinţi: câteva mișcări vibratorii scurte, stânga-dreapta, urmate de o mișcare de rotire a mânerului, astfel încât filamentele să se miște vertical, dinspre gingie spre vârful dintelui – curățare  prin “măturare” a dintelui.
  • Mișcările se vor repeta pentru fiecare grup dentar, efectuând minim 6 mișcări (vibrare-curățare) pentru fiecare grup dentar în parte. Un grup dentar cuprinde dinții incluşi într-o lungime a suprafeței cu peri a periuţei dentare.
  • După ce termini de periat suprafețele exterioare ale dinţilor, continuă procesul curățând suprafețele ocluzale – cele de masticare, finalizeazând cu suprafețele interioare ale dinţilor.
  • Pentru că majoritatea dintre noi avem tendința de a grăbi finalul periajului, îți recomandăm să începi perierea de fiecare dată dintr-o altă zonă a gurii decât cea cu care ai început periajul anterior. Altfel spus, dacă periajul de dimineață l-ai început cu molarii superiori din partea dreapta, periajul de seara îl poți începe cu molarii inferiori din partea stângă, pentru a ne asigura că fiecare zonă a gurii este curățată la fel de bine.

Periuța electrică

Deși periajul manual efectuat corect asigură o sănătate orală bună, periuțele electrice asigură, în general, o curățare mai eficientă. Și asta deoarece periuțele electrice efectuează de zeci de ori mai multe mișcări.

O periuță electrică acționează în detaliu asupra dinților și curăță locuri care, în mod obişnuit, sunt omise sau sunt greu accesibile periuțelor manuale. Şi, prin urmare, acestea au rezultate mai bune atunci când vine vorba de îndepărtarea petelor și a tartrului de pe smalțul dinților.

Deşi unele dintre caracteristici au devenit atât de comune încât se regăsesc în toate modelele, fiecare model de periuţă electrică vine cu propriile sale caracteristici.

În funcţie de tehnologie şi de efecte, capetele de periere pot fi de mai multe feluri:

  • capete cu mişcări oscilante
  • capete cu mişcări de rotaţie (perie rotativă)
  • capete cu pulsaţii
  • capete duble
  • capete pentru curăţarea limbii

În funcţie de rolul pe care îl au, capetele pentru periuţele de dinţi electrice pot fi clasificate și după beneficiile pe care le aduc danturii:

  • îndepărtarea plăcii bacteriene
  • albirea dinţilor
  • îngrijirea interdentară
  • îngrijirea gingiilor
  • curăţare delicată, pentru dantură sensibilă

Încă un criteriu după care se clasifică acestea este rigiditatea capetelor de periaj, iar din acest punct de vedere acestea se împart în:

  • capete foarte moi
  • moi
  • cu duritate normală.

Oricare ar fi alegerea ta cu privire la tehnologia utilizată sau efectul dorit, este important să optezi pentru o periuţă cu peri moi.

Periuţa de dinţi manuală sau electrică? 

Probabil te întrebi care este recomandarea noastră cu privire la cele două variante. Ei bine, părerea noastră este că, atât periuța manuală cât și cea electrică pot fi foarte bune pentru periajul dentar, atât timp cât vei peria foarte bine întreaga suprafață a fiecărui dinte.

Însă, chiar şi aşa, pentru unii dintre noi poate fi mai eficientă o periuţă de dinţi electrică.  În cazul în care nu acorzi suficient timp periajului, periuța electrică poate fi o soluție pentru tine, deoarece îți indică timpul minim necesar periajului.

În plus, pentru anumite persoane care aplică o presiune foarte mare pe dinți în timpul periajului este indicat să folosească o periuţă electrică cu senzor de presiune. În special bărbații au aceasta tendinţă, consecințele negative fiind retragerea gingiei şi accelerarea uzurii smalţului. Folosind aceste periuţe cu senzor de presiune, poţi evita efectele negative, deoarece senzorul activează un led de avertizare, iar la altele blochează temporar funcționarea periuţei.

Periuţa electrică poate oferi un avantaj și celor care au copii. În general, copiii sunt mai greu de convins atunci când vine vorba de a-şi curăța dinții conștiincios, iar periuţa electrică poate fi considerat de către aceştia un gadget atrăgător.

Dacă ești decis să îți achiziționezi una, descoperă mai multe modele de periuțe electrice.

Pasta de dinţi

Acum că am aflat care sunt cele mai potrivite periuţe de dinţi şi cum ar trebui să fie aplicat un periaj dentar corect, hai să vedem care sunt cele mai comune paste de dinţi și în ce măsură ne pot ajuta acestea.

Pastele de dinţi au un rol important, atât în curățarea cât și în lustruirea suprafețelor dentare, cu ajutorul lor putând obține suprafețe netede și mai lucioase.

Există mai multe tipuri de paste de dinți, iar acestea au diferite caracteristici. Tocmai de aceea, pasta de dinţi trebuie aleasă în funcție de problema de moment pe care o ai sau de obiectivul propus:

  • pentru prevenirea cariilor, îţi recomandăm pastele de dinți cu efect de remineralizare a dinţilor – acestea sunt pastele pe bază de fluor.
  • pentru a reduce cantitatea de placă depusă pe dinți, îţi recomandăm pastele pe bază de fluorură de staniu, pirofosfat de staniu, citrat de zinc, triclosan, digluconat de clorhexidină.
  • pentru a reduce depunerile de tartru poţi folosi pastele pe bază de pirofosfaţi, clorură de zinc, citrat de zinc, triclosan.
  • pentru dinți sensibili alege o pastă care conține nitrat de potasiu, clorură de stronţiu hexahidrată, fluorinol și nitrat de potasiu, fluorinol și clorhexidină, citrat de sodiu, hidroxiapatită, citrat de potasiu și monofluorurat de sodiu sau formaldehidă.
  • pentru albirea dinţilor – poţi alege pastele cu particule abrazive sau cu peroxizi, despre care vom discuta puțin mai jos.

Vezi o gamă întreagă de paste de dinți şi alege-o pe cea mai potrivită ție.

Pentru că o rutină corectă de igienă orală include şi alte medode si instrumente de curaţare a suprafetelor denatre, iti recomandam sa citesti mai departe articolul Mijloace auxiliare periajului dentar.

În plus, o igienizare profesională periodică este foarte importantă în prevenirea uzurii dinţilor tăi şi poate ajuta la întarzierea îngalbenirii acestora, cât şi în prevenirea cariilor dentare.

Vrei sa afli mai multe despre cum poţi avea dinţii mai albi şi zâmbetele mai strălucitoare?

Descarcă ghidul complet şi află toate secretele.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.