Mijloace Auxiliare Periajului Dentar

Pentru o igienă orală eficientă este foarte important ca periajulul tău dentar să fie realizat corect, însă la fel de important este să adaugi în rutina ta zilnică şi alte instrumente de curaţare, auxiliare periajului.

Periajul efectuat corect se realizează, în principal, prin curățarea suprafețelor dentare libere. 

Pentru suprafețele interdentare îţi recomandăm folosirea mijloacelor auxiliare periajului dentar, mai exact: 

  • aţa dentară – dental floss
  • apa de gură
  • periuţele interdentare
  • dușul bucal
  • gumele de mestecat.

Le vom analiza pe rând pentru a înţelege mai bine modul lor de utilizare şi importanţa acestora.

Ața dentară

Înainte de periaj este indicată folosirea aţei dentare. 

Deși este adesea neglijată, aceasta ajută foarte mult la îngrijirea orală. Așa că, îţi recomandăm să incluzi această etapă în rutina ta zilnică, deoarece poate ajunge în spațiile înguste dintre dinți, acolo unde nicio periuţă obişnuită nu poate ajunge.

Aţa dentară este recomandată nu doar pentru a îndepărta resturile de mâncare. Folosită în mod regulat, aceasta poate îndepărta placa dentară și poate reduce riscul apariţiei bolilor gingivale.

Pentru ușurarea folosirii aţei dentare îţi sugerăm utilizarea dispozitivelor speciale de fixare – floss holders, verifloss.  Descoperă produsele și dispozitivele aici

Apa de gură

Apa de gură ar trebui să reprezinte un pas important în rutina ta zilnică de igienă dentară.

Folosirea apelor de gură ajută la îndepărtarea resturilor alimentare, dar şi a bacteriilor acumulate în cavitatea orală. 

În plus, acestea pot combate halitoza orală –  respiraţia urât mirositoare, oferind o senzație de curățenie și de prospețime a respiraţiei. 

Este indicat să foloseşti apa de gură după mese, mai ales după cele care nu sunt însoțite de spălatul pe dinţi. Îți recomandăm să eviți să mănânci sau să bei ceva, timp de 30 de minute după folosirea acesteia.

Vezi aici cea mai variată gamă de produse. 

Periuţele interdentare

O altă metodă care te ajută la curățarea spaţiilor greu accesibile o reprezintă folosirea periuţelor interdentare. 

Acestea sunt niște perii mici, special concepute pentru curățarea spațiilor dintre dinți. Periajul zilnic cu o astfel de periuţă reprezintă  o completare simplă, dar care poate fi foarte eficientă în rutina igienei tale orale. 

Curățarea cu o perie interdentară previne inflamația gingiilor și dezvoltarea cariilor, și ajută la prevenirea petelor care pot apărea între dinți.

În general, periuţele interdentare sunt preferate dental floss-ului pentru curățarea spaţiilor interdentare. 

Atunci când îţi alegi periuţa interdentară ţine cont de diametrul său, deoarece acesta trebuie să permită introducerea în spațiul interdentar. 

Alege cea mai potrivită periuţă interdentară aici

Duşul bucal

Duşul bucal este un alt instrument auxiliar foarte util, care poate realiza o curățare superioară a dinţilor tăi.

Acesta funcţionează prin proiectarea unui lichid, în jet continuu sau pulsatil, către anumite suprafețe dentare, iar în funcție de substanța activă folosită, acesta poate avea efecte terapeutice. 

Rolul duşului bucal este de a disloca resturile alimentare din zonele inaccesibile, cum sunt spațiile subgingivale, interdentare, cele dintre brackeţi, zonele acoperite de corpurile de punte sau cele din jurul implanturilor dentare. 

Această caracteristică a dușului bucal diminuează semnificativ riscul colonizării bacteriene și, prin urmare, întârzie deteriorarea smalţului și îţi protejează dinții împotriva petelor.

Utilizat frecvent, acesta poate reduce semnele afecţiunilor gingivale, având capacitatea să penetreze până la nivelul pungilor parodontale. 

Descoperă aici întreaga gamă de dușuri bucale și accesorii. 

Gumele de mestecat

După cum știi probabil, din reclamele de promovare ale acestora, gumele de mestecat ajută şi ele curățarea suprafețelor dentare. În plus, oferă o respiraţie proaspătă, o senzație de confort şi chiar un aspect estetic mai plăcut. 

Gumele de mestecat stimulează fluxul salivar, reduc retenţia alimentară și cresc pH-ul salivar, ceea ce ajută la reducerea incidenţei cariilor dentare, ale cantităţilor de tartru depus și a coloraţiilor exogene. 

Îţi recomandăm gumele cu xilitol, sorbitol sau manitol şi ţine cont să folosești doar gume de mestecat fără zahăr. 

Deoarece stimulează producerea de acid gastric, guma de mestecat nu este recomandată în cazul celor care prezintă afecțiuni gastrice.

După cum observi, atât periajul dentar cât şi metodele auxiliare acestuia au un rol foarte important în prevenirea şi întârzierea îngalbenirii dinţilor tăi.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poţi avea dinți mai albi, citește articolul care-ţi dezvăluie metodele de albire a dinților acasă şi cel legat de albirea profesională a dinților.

Sau descarcă ghidul complet şi află toate secretele.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.