Metode de Albire a Dinților Acasă

Există mai multe metode care ajută la îndepărtarea petelor superficiale de pe dinți.

Însă, înainte de a începe, dacă ești printre cei care au probleme cu îngălbenirea dinților, este important să înțelegi mai întâi care sunt motivele pentru care ai dinții galbeni și cum poți să previi sau să  întarzii cât mai mult acest proces.

Revenind la subiectul articolului, iată mai jos  câteva soluții de albire a dinților, pe care le poți încerca chiar la tine acasă.

Pasta de dinţi pentru albire

Aceasta se găseşte în diferite variante care se diferențiază în funcție de mecanismul după care acționează. 

Pentru a putea alege varianta optimă, le vom detalia mai jos. 

Pastele de dinți cu mecanism abraziv 

Acestea ajută la îndepărtarea pigmentațiilor extrinseci și previn depunerile ulterioare. 

Dintre agenții abrazivi activi care se regăsesc în componenţa lor subliniem carbonații, fosfații și pirofosfații de calciu, alumina, bicarbonatul de sodiu, acesta din urmă fiind considerat un abraziv cu particule de dimensiuni mici care poate pătrunde în toate detaliile de relief negativ. 

Efectul abraziv al acestui tip de pastă, depinde în mare parte de mărimea particulelor abrazive și de concentrația acestora.  

Atenție însă, efectul abraziv exagerat îţi poate afecta grosimea stratului de smalț, iar pe lângă alte consecințe nefavorabile, prin evidențierea dentinei, dinții tăi pot căpăta o tentă gălbuie.

Pastele de dinți cu mecanism chimic 

Sunt pastele pe bază de peroxizi (de hidrogen, de calciu), citrat de sodiu, fosfați de sodiu. 

Dacă alegi să foloseşti acest tip de pastă, trebuie sa știi că, spre deosebire de utilizarea gelurilor care conțin peroxizi, timpul de contact cu suprafața dinților este mai scurt și, prin urmare, efectele vor fi limitate. 

Pastele cosmetice

Se mai numesc și paste cu efect optic, deoarece au rolul de a forma o peliculă cu conținut în dioxid de titan pe suprafața dinților, aceasta având capacitatea de a se infiltra în detaliile suprafeței dentare și de a crea, temporar, impresia de dinți mai albi. 

Acest efect optic se bazează pe substanțe cu capacitatea de a vira nuanţa dintelui dinspre galben spre o tentă de albastrui (blue-covarine).

Mai multe produse pentru albirea dinților găsești.  

Materiale pe bază de peroxizi 

Materialele cu care se realizează albirea dentară au la bază, de cele mai multe ori, peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă. 

Există mai multe tipuri de materiale pe bază de peroxizi, deoarece aceștia sunt compuşii responsabili de efectul de albire. 

Iată mai jos variantele disponibile.

Gelurile pe bază de peroxizi cu gutiere prefabricate care pot fi achiziționate direct din comerț. 

Gutierele din comerţ pot fi mai ieftine decât cele personalizate, realizate în cabinetul dentar, însă dacă vei opta pentru aceasta variantă trebuie să ai în vedere refluarea materialului de albire determinat de neajustarea gutierei, ceea ce poate induce riscul leziunilor gingivale.

Benzile cu rezervoare de peroxid de hidrogen în concentrație de 5.3%-6.5%. 

Acestea sunt niște benzi foarte subţiri și transparente, ce conţin peroxid de hidrogen, şi care se aplică direct pe suprafaţa dinţilor, având însă grijă să eviți atingerea gingiilor.  

Benzile au configurația adaptată utilizării pe dinții frontali maxilari (dinții frontali de sus) și, respectiv, pe dinții frontali mandibulari (dinții frontali de jos). 

Pentru un efect optim, este necesară menținerea benzilor timp de 30 de minute , pe suprafața dinților, o dată sau de două ori pe zi. 

Creionul pentru albirea dinților 

Creionul conține un gel pe bază de peroxid de hidrogen sau de carbamidă, în diferite concentraţii.

Acesta se aplică într-un strat subțire pe dinți, lăsându-l să acționeze timp de 30 de secunde. Cel mai potrivit moment pentru a aplica acest tratament este seara, înainte de culcare. 

Alege varianta potrivită pentru tine accesând link-ul de. 

Kit-urile de albire pentru acasă

Îţi recomandăm să folosești aceste metode după ședințele de igienizare profesională, ţinând însă cont că aceste metode pot determina leziuni ale gingiei. 

În plus, dacă nu sunt utilizate în urma unui diagnostic clar, iar rezultatele nu sunt monitorizate profesional, rişti abuzuri care pot induce efecte secundare, cum ar fi eroziuni al smalțului sau sensibilitate dentinară.

Mai multe detalii despre kit-urile de albire găsești prin clic. 

Geluri de albire cu gutiere personalizate

Un astfel de tratament începe în cabinetul dentar, realizat și supravegheat de medicul tău stomatolog sau de un personal medical calificat, și va fi continuat acasă.

Această metodă presupune utilizarea unor geluri cu concentrații reduse și medii (10,15,20%) în peroxid de carbamidă și a unor gutiere individualizate, realizate pe baza amprentei tale dentare.

Timpul de menținere a acestor gutiere va fi în funcție de concentrația substanţei active și poate dura între de 3-8 ore. Numărul de ședințe necesare, fiind stabilit de medicul tău, în funcție de rezultatele obţinute, putând varia între 8-14 aplicații.

Această variantă de tratament prezintă o serie de avantaje:

  • Eficiența de albire a gelurilor cu concentrație redusă și medie în peroxid de carbamidă este comparabilă cu variantele de tratament din cabinetul stomatologic.
  • Utilizarea gelurilor fluorurate reduce riscul apariției defectelor structurale de suprafață și de profunzime ale smalțului și favorizează procesele de remineralizare.
  • Utilizarea gutierei individualizate menține gelul în contact cu țesuturile dure dentare, reduce riscul difuzării acestuia spre cavitatea orală, precum și riscul iritației mecanice.
  • Mecanismul de eliberare lentă a peroxidului din formula farmaceutică de gel crește toleranța produselor,  reducând  riscul  efectelor secundare.
  • Supravegherea atentă permite monitorizarea ameliorării culorii dentare și permite individualizarea tratamentului pentru fiecare caz în parte.

Dezavantajul acestei metode este că presupune o perioadă mai lungă în care se obțin rezultatele, comparativ cu metoda „in office”, despre care vom vorbi în articolul legat de albirea profesională a dinţilor.

Iar dacă vrei să afli părerea unui specialist, îţi recomandăm o programare la un consult stomatologic. 

În urma unui consult stomatologic, medical tău te va ajuta să identifici cauzele reale care au dus la apariţia colorării dinţilor tăi şi te va ghida în alegerea celei mai potrivite soluţii pentru a avea dinţi mai albi.

Vrei sa afli mai multe despre cum poţi avea dinţii mai albi şi zâmbetele mai strălucitoare?

Descarcă ghidul complet şi află toate secretele.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.