Pentru a înțelege fenomenul de îngălbenire a dinților este util să înțelegi mai întâi structura dintelui.

În esență, dinții sunt formați din smalț, dentină și pulpă. În ceea ce privește colorarea dinţilor, smalțul și dentina sunt cele două componente responsabile de acest fenomen, așa că ne vom concentra atenţia asupra acestora. 

Smalțul este stratul de protecție din jurul dintelui, partea pe care o poţi vedea atunci când priveşti dinții naturali, iar dentina este țesutul din interiorul dintelui, care are o culoare galbenă sau maro deschis.

Smalţul este foarte dur, însă fiind expus la tot ceea ce punem în gură, în timp acesta se deteriorează şi se subţiază, făcând astfel ca dentina să devină din ce în ce mai vizibilă și, în mod natural, dinţii să pară mai galbeni. 

Grosimea smalțului și culoarea dentinei diferă de la o persoană la alta. Asta înseamnă că și culoarea naturală a dinților diferă. În plus, aceştia diferă chiar şi între ei, unii dinți având nuanțe mai închise decât ceilalți. De exemplu, caninii superiori au o nuanță sau două mai închise decât ceilalți dinți.

Dacă ești norocos să ai smalțul mai gros, iar dentina foarte palidă vei avea dinții în mod natural mai albi. Și invers, dacă ai smalţul subțire și dentina mai închisă la culoare vei avea, din păcate, dinți cu un aspect mai galben.

Cauzele îngălbenirii dinţilor

Dacă ar fi să reducem la doar două cauze majore, răspunsul la această întrebare ar fi – din cauza stilului de viață sau a înaintării în vârstă.

Alimentaţia şi opțiunile stilului de viață afectează, de obicei, smalţul dinților, cauzând un aspect mai galben al acestora. Însă, nu doar alimentația sau stilul de viață sunt responsabile pentru culoarea dinţilor tăi. Atât vârsta cât și genetica pot influența destul de mult modificarea culorii acestora. 

Așa cum spuneam mai devreme, un proces natural şi inevitabil este faptul că smalțul dinţilor se subțiază de-a lungul anilor făcând ca dentina, care este galbenă, să devină mai vizibilă.

Modificările de culoare ale dinţilor sunt cunoscute sub denumirea de discromii dentare, iar galben nu este singura culoare pe care dinții tăi o pot căpăta. Acestea variază de la galben, la maroniu, ba chiar și la gri. 

În funcție de cauzele acestora, discromiile dentare sunt fie de cauză exogenă, fie de cauză endogenă sau chiar o combinaţie a ambelor cauze. 

Le vom lua pe rând și le vom analiza, pentru a înțelege mai bine procesul și motivele colorării dinţilor tăi. 

Discromiile extrinseci 

Acestea sunt cauzate de acţiunea substanţelor cromatogene (care colorează) asupra smalţului dentar.

În mod normal, acestea sunt generalizate și apar la toți dinții, însă, în cazuri extrem de rare, pot apărea şi izolat, la un singur dinte. 

Cauzele discromiilor extrinseci sunt, de cele mai multe ori, provocate de igiena orală precară sau de obiceiurile alimentare, iar aici ne referim la acţiunea coloranţilor din alimente precum morcovii, ciocolata, coacăzele, afinele, etc, sau a băuturilor cum sunt vinul roșu, cafeaua neagră, cola, ceaiul, sucul de roșii, oţetul balsamic, etc. La acestea se adaugă fumatul, care reprezintă o cauză majoră a îngălbenirii dinţilor fumătorilor, şi chiar utilizarea anumitor tipuri de apă de gură cu efect antiseptic, ce conţin clorhexidină. 

După cum îţi poţi da seama, acest tip de discromii pot fi evitate sau măcar întârziate, deoarece motivele pentru care acestea apar țin, în mare parte, de alegerile tale. 

De aceea, recomandarea noastră este să ții cont atunci când îţi alegi alimentele, băuturile sau măcar să reduci cantitățile, atunci când consumi produse care îţi pot influența colorarea dinţilor.

Discromiile internalizate 

Acestea sunt generate de coloranți ce provin din mediul oral, care au difuzat în profunzimea smalțului și a dentinei și s-au fixat de structura acestora. Penetrarea moleculelor este explicată prin permeabilitatea relativă a smalțului dentar, dar, mai ales a dentinei, și este favorizată de defectele structurale ale dintelui. 

Chiar dacă igienizarea de acasă te va ajuta la îndepărtarea pigmentațiilor de suprafață ale dinţilor tăi, trebuie să știi că ameliorarea culorii o vei putea obține doar prin completarea cu anumite tratamente estetice dentare, care presupun utilizarea unor substanțe chimice.

În urma unui consult stomatologic, medicul tău va identifica etiologia discromiilor tale dentare și te va îndruma către cel mai potrivit tratament.

Discromiile intrinseci

Intervin, de cele mai multe ori, ca urmare a medicamentelor sau a anumitor afecțiuni generale sau afecțiuni ale dinților.

În ceea ce privește gradul de pigmentare există variații semnificative de la o persoană la alta și, după cum poți observa, cauzele discromiilor pot fi multiple. 

De aceea, pentru a identifica corect motivele care stau la baza colorării dinţilor tăii și pentru a putea beneficia de tratamentul corespunzător, te sfătuim să comunici medicului tău stomatolog cât mai multe indicii despre eventualele cauze ale discromiilor tale dentare. 

Ne referim aici la discromiile internalizate sau intrinseci și, cu precădere, la eventualele boli, cauze genetice sau de altă natură, care ar putea fi responsabile de colorarea profundă a dinţilor tăi.

Cei mai comuni factori care provoacă îngălbenirea dinților

Așa cum spuneam, vârsta și stilul de viață sunt doi dintre factorii majori care explică efectul de îngălbenire a dinților.

Însă, pentru a înțelege mai bine motivele pentru care ajungem să avem dinții galbeni, iată o listă a celor mai comune cauze care influenţează discromiilor dentare:

  • Genetica
  • Igiena orală precară
  • Fumatul
  • Alimentele care ne afectează dinții
  • Băuturile care pătează sau atacă smalțul
  • Anumite medicamentele
  • Înaintarea în vârstă
  • Anumite boli
  • Accidentele și traumele
  • Mediul înconjurător
  • Eroziunea dentară sau Bruxismul

Află mai multe despre fiecare dintre aceşti factori, în articolul special dedicat –  Cei mai comuni factori care provoacă îngălbenirii dinților.

Acum că ai aflat care ar putea fi cauzele îngălbenirii dinților tăi și care sunt cei mai comuni factori care duc la colorarea acestora, cei mai probabil vrei să ştii ce poți face pentru a preveni îngălbenirea sau măcar pentru a întârzia cât mai mult acest proces.

Pentru asta îţi recomandăm să citești în continuare articolul despre Prevenirea și întârzierea îngălbenirii dinţilor.

Iar dacă vrei să afli care este etiologia discromiilor tale dentare și care este cel mai potrivit tratament pentru tine, îți recomandăm să apelezi la părerea unui specialist. 

În urma unei consultaţii stomatologice, un medic dentist specializat în estetică dentară te poate ajuta identifici cauzele reale care au dus la colorarea dinților tăi și te va îndruma către alegerea celei mai potrivite soluții pentru a avea dinți mai albi.

Vrei sa afli mai multe despre cum poţi avea dinţii mai albi şi zâmbetele mai strălucitoare?

Descarcă ghidul complet şi află toate secretele.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.