Parodontologie

Parodontologia este specialitatea care se ocupă cu studiul și tratamentul aparatului de susținere a dintelui, formata din gingie, osul și ligamentul care susțin rădăcina dentară. 

Cea mai frecventă boală în acest sens este Parodontita, denumită și boala parodontală sau boala gingiei.

Scroll în jos pentru detalii.

Ce este Parodontita?

Parodontita este o afecțiune cronică de tip inflamator provocată de flora microbiană de la nivelul gurii, care se manifestă prin îmbolnăvirea aparatului de susținere a dintelui, formată din gingie, osul și ligamentul care susțin rădăcina dentară.

Conform statisticilor, incidența bolii parodontale a crescut în ultimii ani, ajungând la un procent alarmant, ea devenind “boala secolului“ în ceea ce privește medicina dentară.

Aproximativ 40% din populația globului suferă de parodontită, iar în rândul adulților, se estimează ca în aproximativ 70% dintre cazuri, pierderea dinților este cauzată de parodontită.

Consecințele parodontitei nu se opresc aici, pierderea dinților atrăgând declanșarea unui lanț întreg de probleme, cum ar fi: dificultăți în mestecarea alimentelor, dificultăți în vorbire, precum și daune estetice ale zâmbetului

De asemenea, Parodontita poate duce și la alte probleme importante de sănătate, aceasta fiind legată de peste cincizeci de boli și afecțiuni, inclusiv boli renale cronice, boala Alzheimer, Artrita reumatoidă și anumite tipuri de cancer.

Cum se manifestă parodontita și Cui se adresează tratamentul parodontic?

Parodontita începe întotdeauna cu inflamația gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită, primele semne fiind sângerarea gingiilor atunci când te speli pe dinți sau la mușcarea alimentelor.

Alte semne ale gingivitei sunt: înroșirea și inflamarea gingiilor, precum și apariția plăcii bacteriene pe dinți.

Dacă nu este îndepărtată la timp, prin curățarea corectă a dinților, această placă va deveni „mineralizată”, transformându-se în depozite dure cunoscute sub numele de tartru, care nu poate fi îndepărtat de o periuță de dinți.

Inflamația gingiilor se poate răspândi, în timp, și poate ajunge sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, ceea ce poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor din jurul dinților și a osului de susținere.

În această situație, dinții încep să se “relaxeze” și, în cele din urmă, se pot pierde.

De multe ori acest lucru se întâmplă fără semne evidente care să te alerteze, dar vei putea observa câteva modificări, cum ar fi:

  • Creșterea sângerării de la nivelul gingiilor
  • Respirație urât mirositoare
  • Modificări în poziționarea dinților în maxilar
  • Dinții pot părea „mai lungi”, din cauza gingiilor care încep să se retragă
  • Durere la nivelul gingiilor.

Adesea, oamenii nu observă prezența parodontitei până la vârsta de 40 sau 50 de ani, moment în care s-au produs deja daune mari.

Cu toate acestea, un stomatolog poate detecta semnele bolii mult mai devreme, în timpul unui examen stomatologic de rutină.

Vestea bună este că – dacă este detectată și tratată la timp – procesul poate fi oprit și sănătatea gingiilor poate fi restabilită.

Care sunt cauzele parodontitei?

Parodontita este întotdeauna cauzată de acumularea de bacterii sub formă de placă dentară.

O gură sănătoasă este colonizată de peste 700 de specii diferite de bacterii, dintre care majoritatea sunt complet inofensive și trăiesc în armonie cu „gazda” lor. Dar atunci când nu ne curățăm dinții suficient de bine, depozitele bacteriene se acumulează lângă gingii, formând o „placă” – și acest lucru creează condițiile propice ca bacteriile mai periculoase să se înmulțească. În consecință, apărarea naturală a corpului este compromisă.

Cum se tratează parodontita?

Cheia succesului în tratamentul parodontitei ține de eliminarea plăcii bacteriene care declanșează procesul bolii și stabilirea unor practici excelente de igienă orală.

 

Există șase etape în tratamentul cu succes al parodontitei, și anume:

1. Instrucțiuni și sfaturi de igienă orală

Scopul etapei de igienă orală a tratamentului este de a reduce numărul de bacterii din gură și, prin urmare, de a reduce nivelul inflamației.

Medicul Stomatolog va explica mai întâi cauzele parodontitei și îți va oferi instrucțiuni clare despre cum să îți menții dinții și gingiile curate, și îți va oferi sfaturi cu privire la modul de utilizare a diferitelor instrumente și tehnici, cum ar fi de exemplu, cea mai adecvată tehnică de periere a dinților și utilizarea corectă a periilor interdentare, a aței dentare și a apelor de gură antiseptice.

Afla mai multe despre aceste aspecte importante, citind articolele dedicate:

Totul despre Periajul Dentar

Mijloace auxiliare periajului dentar

2. Curățare profesională

Toate depozitele bacteriene (placa și tartru) sunt îndepărtate din zonele accesibile ale dinților, iar dinții sunt apoi lustruiți și tratați cu fluor.

Află mai multe despre curățarea profesională, din articolul: Albirea profesională a dinților.

Dacă este necesar, medicul stomatolog va elimina, de asemenea, toate depunerile bacteriene și tartrul de pe suprafețele rădăcinii și din pungile gingivale.

3. Terapia cu antibiotice

În unele cazuri sunt prescrise antibiotice, pentru a trata infecțiile gingivale active sau persistente, care nu au răspuns la măsurile de igienă orală.

4. Reevaluare

După câteva săptămâni, medicul stomatolog sau parodont va face o evaluare completă a gingiilor, pentru a verifica progresul tratamentului.

Pentru a înregistra adâncimea pungilor parodontale și pentru a verifica dacă există sângerări din gingii, medicul tău parodont va utiliza un instrument special numit sondă parodontală.

Dacă pungile parodontale mai mari de 3 mm sunt încă prezente, pot fi sugerate opțiuni de tratament suplimentare, inclusiv terapia chirurgicală corectivă.

5. Terapia chirurgicală corectivă

Uneori, poate fi necesară o procedură chirurgicală corectivă pentru a îndepărta depunerile din pungile parodontale și de pe suprafețele rădăcinii.

Această procedură se efectuează sub anestezie locală și presupune îndepărtarea gingiei de pe dinte și curățarea suprafețelor rădăcinii, pentru a asigura îndepărtarea tuturor bacteriilor și a depunerilor de la nivelul rădăcinii.

La sfârșitul procedurii, gingiile sunt suturate la loc în jurul dinților, iar suturile sunt, de obicei, îndepărtate după una sau două săptămâni de la operație.

De asemenea, o altă procedură chirurgicală care poate fi adoptată de către medicul tău este chirurgia parodontală regenerativă – care are ca scop reconstituirea osului pierdut în jurul dinților.

6. Îngrijire ulterioară – terapie parodontală de susținere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde de doi factori: igiena orală a pacientului și curățarea profesională regulată, realizată de medicul stomatolog sau parodont.

După prima etapă a tratamentului, medicul va trebui să verifice periodic starea gingiilor, pentru a se asigura că inflamația a fost oprită și nu a revenit.

Frecvența întâlnirilor va depinde de gravitatea bolii parodontale și de riscul individual de progresie a bolii. De obicei, aceste vizite de verificare sunt programate la intervale cuprinse între trei până la șase luni.

Pentru a asigura regresia parodontitei, programările periodice au o importanță majoră.

Prezinți simptome ale unei eventuale afecțiuni gingivale?

Pentru a evita agravarea afecțiunilor, consultă lista clinicilor partenere și programează-te cât mai curând la o consultație stomatologică.

Medicul tău te va examina și îți va propune cele mai bune soluții, astfel încât să obții rezultatele dorite.

Folosește voucherul cadou și beneficiază de reduceri la ședințele de igienizare și tratament stomatologic oferite de către partenerii noștri.

Ai găsit această informație utilă?

Ai găsit informații utile în acest articol? Arată-l și prietenilor tăi pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.