Cum scap de Respirația Urât Mirositoare? Diagnostic, Tratament și Prevenție.

Asa cum mentionam in articolul precedent, in 90% dintre cazuri sursa halitozei este cavitatea bucala si, mai exact, bacteriile care se acumuleaza in cavitatea bucala, precum si compusii volatili de sulf, pe care acestea le creeaza.

Astfel, in majoritatea cazurilor, cauza principala a respiratiei urat mirositoare este igiena orala necorespunzatoare. 

Cauzele pot fi insa multiple, de aceea, daca nu ai facut-o deja, inainte de a parcurge acest articol, iti recomandam sa citesti mai intai despre cauzele si efectele Halitozei

Diagnostic

Prezenta respiratiei neplacute poate fi verificata prin mai multe metode:

  • Metode organoleptice – in acest caz, medicul dentist va observa daca se simte miros neplacut de la o distanta de 10 cm
  • Prin folosirea unui halimetru – un instrument care determina cantitatea de hidrogen sulfurat prezent in aerul expirat
  • In cazuri mai rare, daca medicul considera necesar, se foloseste cromatografia gazoasa – un test prin care se identifica prezenta compusilor de sulf in aerul expirat
  • Daca medicul tau considera ca halitoza este un simptom al unei afectiuni medicale, acesta iti va recomanda sa consulti opinia unui alt specialist, dupa caz, care va efectuta investigatiile necesare.

Tratamentul Halitozei

Tratamentul halitozei porneste intotdeauna de la cauza respiratiei neplacute. De aceea, daca respiratia neplacuta persista si iti afecteaza viata sociala si increderea de sine, iti recomandam sa faci o vizita la medicul stomatolog.

Daca medicul tau va considera ca respiratia urat mirositoare este cauzata de o problema de sanatate subiacenta, acesta te va indruma catre specialistul care o poate trata, iar daca exista o problema stomatologica, medicul dentist va realiza o curatare profesionala si va trata eventualele boli ale gingiilor sau cariile.

In situatia in care halitoza are drept cauza acumularea de bacterii, medicul tau iti poate recomanda o pasta de dinti, care include un agent antibacterian sau o apa de gura antibacteriana si iti va recomanda o igiena orala bine pusa la punct.

Cel mai adesea halitoza este cauzata de bacteriile acumulate la nivelul cavitatii bucale, iar in aceasta situatie, cea mai eficienta metoda de ameliorare a acesteia este o igiena orala buna.

O curatare eficienta si regulata a dintilor si a intregii cavitati bucale, impiedica bacteriile sa se inmulteasca, minimizand astfel aparitia placii si a tartrului, dar si probabilitatea aparitiei bolilor gingivale.

Citeste mai departe si afla ce poti preveni aparitia halitozei.

Preventia Halitozei

  • Spala-te pe dinti dupa fiecare masa sau de cel putin de doua ori pe zi. Pentru o igiena orala eficienta este foarte important ca periajulul tau dentar sa fie realizat corect. Citeste aricolul dedicat si afla Totul despre Periajul Dentar.
  • Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi. Aceasta indeparteaza resturilor alimentare si placa dintre dinti, ajutand la controlul respiratiei urate.
  • Spala-ti limba. Curatarea limbii este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de halenă. Limba ta adaposteste bacterii, astfel incat periajul acesteia poate reduce mirosurile neplacute. Perierea limbii se poate face chiar cu periuta de dinti pe care o folosesti, iar pentru razuire exista periute speciale de tipul dispozitiv pentru curatarea limbii.
  • Foloseste apa de gura. Folosirea apelor de gura ajuta la indepartarea resturilor alimentare, dar si a bacteriilor acumulate in cavitatea orala. Vezi cea mai variata gama de produse. 
  • Foloseste periutele interdentare. Acestea ajuta la curatarea eficienta a spatiilor greu accesibile dintre dinti. In plus curatarea cu o perie interdentara previne inflamatia gingiilor si dezvoltarea cariilor.  Alege cea mai potrivita periuta interdentara. 
  • Curata proteza dentare sau aparatele dentare. Daca porti proteze dentare sau aparat dentar, acestea trebuie igienizate corespunzator. 
  • Evita uscarea gurii. Bea cel putin doi litri de apa pe zi si limiteaza consumul de alcool si excesul de cafea, deoarece acestea deshidrateaza organismul. In plus, poti apela la guma sau la bomboane mentolate pentru a stimula saliva.
  • Evita alimentele care provoaca mirosul neplacut, precum ceapa si usturoiul, dar si alimentele sau lichidele cu un continut ridicat de zahar, deoarece pot provoca respiratie urat mirositoare. 
  • Schimba-ti frecvent periuta de dinti. In acest sens, te sfatuim sa nu depasesti 3-4 luni de folosinta. Daca optezi pentru o periuta manuala iti poti alegi chiar acum una noua de, iar daca folosesti periuta electrica, poti alege sa schimbi capetele de periere
  • Mergi regulat la cabinetul stomatologic. Pentru a evita acumularea de placa bacteriana si a minimiza riscul aparitiei bolilor gingivale, iti recomandam sa mergi la control stomatologic de 1-2 ori pe an, pentru examinarea dintilor si curatarea acestora in profunzime.

Ai o respiratie neplacuta care persista si iti afecteaza relatiile cu cei din jur si increderea de sine? 

Programeaza acum o consultatie la medicul tau dentist si afla ce ai de facut.

Alte aticole care te-ar putea interesa:

Vrei sa afli mai multe despre cum poti a avea dintii mai albi si zambetele mai stralucitoare? Descarca ghidul complet si afla toate secretele.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.