Cum tratăm bruxismul (scrâșnitul dinților)?

Asa cum mentionam in articolul precedent, legat de cauzele și simptomele bruxismului, in majoritatea cazurilor. Bruxismul nu provoaca complicatii grave, insa bruxismul sever poate duce la deteriorarea dintilor, dureri severe de cap, ale fetei sau ale maxilarului, slabirea rezistentei dentare si, in timp, la distrugerea tesutului gingival si osos.

De aceea este important sa consulti medicul stomatolog in situatii precum cele de mai jos:

  • dintii tai sunt uzati, deteriorati sau sensibili

  • ai dureri dentare asociate cu dureri de maxilar, dureri de cap, fata sau urechi
  • cand partenerul te atentioneaza ca ai tendinta de a-ti inclesta maxilarul sau sa scrasnesti din dinti in timpul somnului sau atunci cand esti concentrat sau tensionat.

Cum scap de scrasnitul dintilor?

Desi, de-a lungul timpului au existat multe tratamente propuse pentru diminuarea bruxismului, singurele tratamente dovedite pentru gestionarea bruxismului sunt atelele ocluzale si dispozitivele de avans mandibular.

Atelele ocluzale 

O atela ocluzala este un dispozitiv din plastic, transparent, care se plaseaza peste dinti si gingii, in timpul noptii. Functia atelei este de a crea o muscatura corecta pentru a preveni o muscatura falsa.

S-a constatat ca atelele ocluzale sunt foarte eficiente in gestionarea bruxismului, deoarece protejeaza dintii de uzura prematura, reduc activitatea muschilor maxilarului si zgomotul produs de scrasnitul dintilor. Ceea ce presupune ca utilizatorul atelelor ocluzale nu trebuie sa-si faca griji cu privire la distrugerea dintilor (sau a oricarei alte lucrari dentare). Iar partenerul de somn nu va fi deranjat de zgomot.

Atelele ocluzale pot fi utilizate imediat, fara montaj specializat, insa este important de mentionat faptul ca efectul poate interveni doar daca atela este folosita in mod regulat, conform indicatiilor medicului.

Dispozitive de avansare mandibulare

Dispozitivele de avansare mandibulare sunt, in general, utilizate pentru gestionarea tulburarilor de somn, cum sunt sforaitului si apneea de somn. Avansarea mandibulara ajuta la o mai buna deschidere a cailor respiratorii. Aerul fiind astfel liber sa inainteze spre plamani fara turbulente, vibratii si zgomot. 

Cercetatorii au investigat utilizarea dispozitivelor de avansare mandibulara si pentru gestionarea bruxismului nocturn, iar rezultate studiilor indica o eficienta crescuta in reducerea bruxismului nocturn, insa cu potentiale efecte secundare nedorite. 

In urma unui studiu in care a fost comparata eficienta unui dispozitiv de avansare mandibulara fata de cea oferită de o atela ocluzala s-a constatat o reducere semnificativa a activitatii de bruxism folosind dispozitivele de avansare mandibulara, fata de o reducere moderata a bruxismului nocturn folosind atele ocluzale. Acest rezultat a fost dificil de explicat de catre cercetatori. Însă, dat fiind ca doua treimi din esantionul studiului, care au folosit dispozitive de avansare dentre au raportat dureri. Ipoteza emisa a fost ca actitatea bruxismului este mai redusa in prezenta durerii.

Din acest motiv, cel mai frecvent tratament in gestionarea bruxismului este protejarea dintilor prin atele ocluzale, acestea fiind concepute pentru a preveni frecarea involuntara a dintilor. 

Acestea nu trateaza insa afectiunea, ci protezeaja dintii si maxilarul de efectele negative si de complicatiile care pot interveni in urma bruxismului sever.

Gestionarea Bruxismului prin abordări comportamentale

Pe langa dispozitivele si tehnicile ocluzale, exista si alternative terapeutice precum hipnoterapia, masajul medical, acupunctura sau diverse tehnici de relaxare precum yoga, meditatia, precum si alte tehnici de relaxare a musculaturii, prin exercitii pentru gat, maxilare, musculatura fetei. 

Cascatul si masajul incheieturii maxilarului sunt cele mai simple si comune exercitii de relaxare si detensionare a musculaturii, despre care se conidera ca pot ameliora problema scrasnitului din dinti.

Hipnoza a fost mult timp examinata in acest sens, iar anumiti pacienti au gasit in hipnoza o alternativa terapeutica eficienta, in ceea ce priveste bruxismul nocturn. In plus, exista studii in care au fost analizate efectele pe termen lung ale hipnozei si care au indicat rezultate pozitive.

In situatia bruxismului cauzat de stres sau incordare profunda, oboseala sau probleme de somn, aceste alternative terapeutice pot ajuta.  Cu toate acestea, eficacitatea acestor metode terapeutice de gestionare a bruxismului raman inca nedovedite stiintific.

De aceea, vizitele regulate la medicul stomatolog te pot ajuta sa gestionezi probemele legate de bruxism si sa eviti astfel consecintele negative ale acestei afectiuni. 

In urma unui consult stomatologic, medicul stomatolog iti va indica daca prezinti semne de bruxism si iti va recomanda tratamentul potrivit.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.