Sensibilitatea dentară este caracterizată prin durere și disconfort dentar ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi alimentele calde sau reci.
Ai simțit vreodată durere după ce ai luat o gură de supă fierbinte sau ai mușcat dintr-o înghețată? Dacă citești acest articol, cel mai probabil răspunsul tău este da. Însă stai liniștit(ă), nu ești singura persoană căreia i se întâmplă acest lucru. De fapt, numărul celor care se confruntă cu această problemă este destul de mare.
Ce cauzează sensibilitatea dentară?
Deși durerea și disconfortul creat de alimentele reci sau calde ar putea fi un semn al cariilor dentare, aceste simptome sunt frecvente în rândul persoanelor cu sensibilitate dentară.
Sensibilitatea dentară sau hipersensibilitatea dentinară poate fi temporară sau poate fi o problemă cronică. Îți poate afecta un dinte, mai mulți sau chiar toți dinții și poate avea o serie de cauze diferite, majoritatea fiind ușor de tratat.
Simptomele dinților sensibili
Principalele simptome ale sensibilității dentare sunt durerea și disconfortul dentar după consumul alimentelor reci, calde, dulci sau acide. Simptomele pot apărea brusc, iar gradul de sensibilitate poate fi ușor, moderat, intens sau sever.
Anumite persoane cu sensibilitate dentară pot prezenta, de asemenea, dureri în timpul periajului dentar sau în timpul folosirii aței dentare, ceea ce poate declanșa și alte afecțiuni dentare, cum ar fi bolile gingivale sau cariile.
Factori declanșatori
Așa cum menționam mai devreme, durerea sau disconfortul dentar pot interveni ca răspuns la anumiți stimuli.
Identificarea factorilor declanșatori este esențială pentru ameliorarea durerii.
Cei mai frecvenți factori declanșatori includ:
- alimentele și băuturile reci, calde, acide sau dulci
- aer rece inhalat
- apa, mai ales în timpul igienizării dentare de rutină
- periajul dentar viguros sau folosirea aței dentare
- clătirea gurii cu apă de gură pe bază de alcool, etc.
Ce cauzează sensibilitatea dentară?
Sensibilitatea dentară apare atunci când dentina (stratul mijlociu al dintelui) este expusă. Acest lucru se întâmplă atunci când smalțul care protejează dinții devine foarte subțire sau când gingia se retrage de la nivelul dintelui, lăsând anumite zone ale rădăcinii acestuia descoperite.
Anumite persoane au în mod natural smalțului mai subțire decât alții, iar din această cauză dinții acestora sunt mai sensibili.
Smalțul se poate uza din mai multe motive, precum:
- igiena dentară precară
- periajul agresiv al dinților
- folosirea periuțelor de dinți cu peri duri
- consumul regulat de alimente sau băuturi acide, etc.
Anumite afecțiuni medicale sau dentare pot provoca, de asemenea, sensibilitate dentară:
- Refluxul gastroesofagian – poate determina acidul gastric să ajungă din stomac în esofag, ceea ce poate provoca uzura dinților.
- Anumite afecțiunile care provoacă vărsături frecvente, inclusiv gastropareza și bulimia, poate determina, de asemenea, uzura smalțul din cauza acidului gastric care ajunge în cavitatea bucală.
- Bruxismul (scrâșnitul dinților) – provoacă în timp uzura smalțului și deci, implicit sensibilitate dentară.
- Retracția gingivală sau anumite intervenții chirurgicale asupra gingiilor – determină expunerea rădăcinilor dentare, ceea ce înseamnă ca până la momentul tratării este posibil să experimentezi sensibilitate dentară.
- Infecțiile gingivale – dacă se acumulează placă pe dinți sau de-a lungul liniei gingivale, gingiile se pot inflama și se pot infecta. Acest lucru poate deteriora țesutul gingival, provocând retragerea gingiilor și expunerea terminațiilor nervoase pe rădăcină.
De asemenea, dinții tăi pot deveni temporar sensibili în urma lucrărilor dentare, cum ar fi obturarea dentară, aplicarea de coroane dentare sau albirea dinților, deoarece rădăcinile dentare sunt expuse în acea perioadă.
În aceste cazuri, sensibilitatea poate fi limitată la un singur dinte sau la dinții din jurul celui asupra căruia s-a intervenit cu lucrări dentare. Această sensibilitate ar trebui să dispară după câteva zile.
Pentru a evita afecțiunile dentare mai grave, este important să identifici și să tratezi în timp util sensibilitatea dentară. Citește mai departe și află cum se tratează sensibilitatea dentară.
Nu ezita să apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne de boală. Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.
Surse de informare: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org