Sensibilitatea dentară sau hipersensibilitatea dentinară, cum se mai numește, este caracterizată prin durere și disconfort dentar ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi alimentele calde sau reci.
Este plăcut să te bucuri de o băutură rece sau o înghețată delicioasă într-o zi fierbinte de vară.
Însă dacă dinții tăi sunt sensibili la rece, această experiență nu va fi deloc una plăcută, ba din contra, îți va crea durere și disconfort major.
Tratamentul sensibilității dentare
Tratamentul la domiciliu
Tratamentul în cabinetul stomatologic
Cauzele și factorii care declanșează sensibilitatea dentară pot varia, iar dacă vrei să te bucuri în continuare de băuturile și alimentele preferate fără să te confrunți cu disconfortul pe care acestea ți-l pot crea, este esențial să identifici aceste cauze și să tratezi sensibilitatea dentară.
Modalități de tratare a sensibilității dentare
Exista mai multe opțiuni de tratament care te pot ajuta să tratezi complet sensibilitatea dentară. Tratamentul depinde însă de cauza sensibilității, motiv pentru care vizita la medicul stomatolog este absolut necesară.
În urma unui examen stomatologic, medicul tău îți va indica cea mai bună metodă de tratament.
Iată care sunt metodele de tratament disponibile pentru tratarea sensibilității dentare:
Tratamentul la domiciliu
În situația în care sensibilitatea dentară este ușoară, iar cauza acesteia este igiena dentară neadecvată, medicul tău stomatolog îți poate indica metodele adecvate de igienă dentară și folosirea anumitor produse concepute special pentru gestionarea sensibilitatii dentare, cum ar fi:
Pastele de dinți pentru dinți sensibili
Există numeroase paste de dinți concepute special pentru dinți sensibili. Acestea nu conțin ingrediente iritante, în schimb, pot conține ingrediente desensibilizante, care ajută la blocarea disconfortului, sau ingrediente care ajută la remineralizearea dinților și protejarea acestora împotriva factorilor externi (cald, rece, dulce, acru etc).
Iată câteva opțiuni de paste de dinți pentru dinți sensibili (acestea sunt etichetate ca fiind speciale pentru dinți sensibili).
Apele de gură pentru dinți sensibili
Apele de gură folosite pentru dinții sensibili nu conțin alcool, deoarece pot fi mai puțin iritante.
Iată câteva opțiuni de apă de gură (alege apele de gură etichetate ca fiind fără alcool sau speciale pentru dinți sensibili).
Obiceiuri de periaj și periuțe de dinți adecvate
Schimbarea modului în care te speli pe dinți poate fi o opțiune în tratarea sesnibilității dentare. Trecerea de la o periuță de dinți cu peri tari la o periuță de dinți cu peri moi și încetarea periajului prea viguros, pot ajuta foarte mult la gestionarea sensibilității dentare.
Periuțele de dinți cu peri moi, sunt de obicei, etichetate ca atare.
Iată câteva opțiuni aici.
Modificări ale dietei alimentare
Eliminarea sensibilității dentare poate necesita modificări temporare ale dietei alimentare. Aceasta poate include eliminarea din dietă a anumitor alimente acide, care pot slăbi smalțul dinților.
Tratamente în cabinetul stomatologic
Gutiera de protecție (în situația bruxismului)
Semnele bruxismului includ dureri de maxilar, dureri de cap, dureri (aparent) de urechi și un maxilar rigid. Dacă prezinți aceste simptome este posibil să suferi de bruxism (scrâșnitul dinților). Acesta se manifestă cel mai adesea în timpul somnului.
În această situație, medicul tău îți poate recomanda folosirea unei gutiere de protecție dentară. Aceasta ajută la protecția dinților împotriva uzurii smaltului.
Produse speciale, pe bază de rețetă
Dacă tratamentele la domiciliu nu funcționează, este posibil ca medicul dentist să îți indice anumite tipuri de paste de dinți, ape de gură sau alte produse speciale pentru sensibilitatea dentară, disponibile doar pe baza de rețetă. Acestea pot ajuta la întărirea smalțului și la protejarea dinților.
Tratamentul cu fluor
Medicul stomatolog poate recomanda, de asemenea, tratamentul cu fluor, pentru a întări smalțul dinților.
Proceduri dentare
Anumite proceduri dentare pot atenua, de asemenea, sensibilitatea dentară. În cazul problemelor cauzate de terminațiile nervoase expuse, medicul tău îți poate aplica o rășină specială pentru a acoperi dentina expusă și sensibilă, atenuând astfel durerea și sensibilitatea dentară.
În situația bolilor gingivale sau a retracției gingivale, medicii stomatologi aleg, de obicei, să folosească grefele de țesut moale, care sunt utilizate pentru a acoperi și a proteja rădăcinile expuse.
În situația sensibilității dentare cauzate de cariile dentare, medicul stomatolog va propune tratarea cariilor sau a eventualelor infecții din interiorul dinților cu probleme.
Tratarea afecțiunilor medicale care cauzează sensibilitatea dentară
Dacă la baza sensibilității dentare stau anumite afecțiuni medicale, medicul stomatolog îți va recomanda un examen medical, pentru identificarea afecțiunii și tratarea acesteia de către un specialist.
După cum vezi, există numeroase metode de tratament, iar acestea variază în funcție de cauza sensibilității dentare. De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când te confrunți cu sensibilitate dentară, este să identifici cu exactitate cauzele sensibilității tale dentare, iar acest lucru îl poate face doar medicul stomatolog.
În urma unui examen stomatologic, acesta îți indica cea mai eficientă metodă de tratament pentru tine și dantura ta.
Nu ezita să apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne de boală. Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.
Surse de informare: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org