Stomatita reprezintă inflamația mucoaselor gurii și buzelor, cu sau fără ulcerație. Leziunile pot apărea pe partea interioară a obrajilor, pe gingii, pe limbă, pe cerul gurii și pe buze. 

Stomatita poate afecta populația de orice vârstă și duce la un disconfort în timpul mestecării, vorbitului și chiar al somnului. 

Tipuri de stomatită

Cauze

Simptome 

Tratament 

Tipuri de stomatită 

În funcție de factorii care o declanșează, stomatita poate fi de două tipuri, și anume: stomatită aftoasă și stomatită herpetică. 

Stomatita aftoasă

Stomatita aftoasă, sau ulcerul aftos este o afecțiune necontagioasă, frecvent întâlnită, una din cinci persoane confruntându-se, la un moment dat, în viață cu ulcerații apărute pe mucoasa cavității bucale (obraji, partea internă a buzelor, baza gingiilor, părțile laterale ale limbii). 

De obicei, ulcerațiile sunt acoperite cu o membrană galbenă și afectează cu precădere copiii și adolescenții, dar pot apărea și la adulți și vârstnici. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la apariția aftelor. 

Aftele bucale creează un disconfort persoanei afectate prin durere și usturime, mai ales în timpul mesei.

Unele leziuni au dimensiuni mici, până la un centimetru, forma ovală și contur roșu și se vindecă în maximum două săptămâni, fără a lăsa cicatrici (afte bucale minore).

Altele pot fi de dimensiuni mai mari și mai adânci, cu formă rotundă sau neregulată, pot fi dureroase, pot lăsa cicatrici și vindecarea este mai lungă, aproximativ o lună (afte bucale majore).

Stomatita herpetică

În acest tip de stomatită leziunile apar în urma infectării cu virusul Herpes simplex 1, sub formă de vezicule care se sparg și se vindecă, de obicei, în aproximativ două săptămâni, fără a lăsa cicatrici.

Infecția este mai frecventă la copiii mici cu vârsta între șase luni și cinci ani. 

Spre deosebire de stomatita aftoasă, stomatita herpetică este contagioasă din momentul apariției veziculelor până la vindecare. Odată contactat, virusul rămâne în organism, în stare latentă, reactivându-se în anumite condiții (febră, traume, schimbări hormonale, stres, expunerea la soare, etc,). 

Cauzele stomatitelor

Stomatita herpetică este cauzată de infectarea cu virusul herpetic (herpes simplex 1).

Virusul, care rămâne în organism pentru tot restul vieții, poate produce recidive (reapariția leziunilor) în anumite condiții, precum:

 • stres psihic sau emoțional 
 • expunerea prelungită la soare sau la frig
 • anumite traumatisme la nivelul gurii care pot fi produse de aparatele dentare sau mușcarea buzelor
 • modificări hormonale (menstruația). 

 

Stomatita aftoasă. Cauzele apariției stomatitei aftoase nu sunt pe deplin cunoscute. Printre potențialii factori care conduc la apariția aftelor se numără:

 • traumatismele la nivelul gurii datorate unor mușcături, unui periaj dentar prea puternic sau unor lucrări dentare 
 • sensibilitate la anumite alimente (căpșuni, ouă, ciocolată, nuci, brânză, cafea, alimente prea picante sau prea acide, citrice) 
 • carența unor vitamine (B-12,acid folic) și minerale (fier, zinc) 
 • uscăciunea mucoasei bucale datorată respirației pe gură 
 • reacții alergice la anumite bacterii din gură 
 • consumul unor alimente sau băuturi fierbinți 
 • modificările hormonale din timpul menstruației 
 • stresul
 • infecția cu Candida albicans
 • anumite medicamente sau tratamente (antibioticele, antiinflamatoarele, chimioterapia, radioterapia) 
 • infecția cu Helicobacter Pylori 
 • imunitatea scăzută a organismului.  

De asemenea, stomatita aftoasă poate apărea pe fondul altor afecțiuni (boala celiacă, HIV/SIDA, boala Crohn, febrele periodice cu sindrom de stomatită aftoasă, faringită și adenită). 

Simptomele stomatitelor 

Simptomele stomatitei herpetice 

Simptomele stomatitei herpetice sunt reprezentate, de obicei, de apariția veziculelor cu lichid în cavitatea bucală (cerul gurii, marginea buzelor, limbă, obraji). După ce se sparg veziculele pot forma ulcere în locul lor. Febra, care poate ajunge până la 40 grade Celsius, este un alt simptom al stomatitei herpetice și poate apare cu câteva zile înaintea veziculelor. Persoanele afectate pot avea o respirație urât mirositoare. 

Simptomele stomatitei aftoase 

Stomatita aftoasă este indicată de prezența ulcerelor. Acestea au formă rotundă sau ovală, cu o margine roșie, inflamată și mijlocul, de obicei, alb sau galben. 

De cele mai multe ori leziunile sunt mici, ovale și se vindecă în una-două săptămâni fără a lăsa cicatrici. Mai rar, leziunile pot fi mari, extinse, cu margini neregulate și vindecarea poate dura pană la două luni. Aceste leziuni pot lăsa cicatrici. 

Ambele tipuri de stomatite pot produce un disconfort persoanei afectate, mai ales în timpul mestecării alimentelor. 

Primele simptome pot apărea chiar înainte de apariția leziunii sub forma de ușoare furnicături sau senzația de arsură. Odată cu apariția leziunilor apar, de obicei, dureri sau usturimi. 

Stomatita

Tratamentul stomatitelor

Tratamentul stomatitei are ca scop diminuarea disconfortului creat de leziuni și prevenirea infectării acestora. 

Tratamentul stomatitei herpetice 

Acesta se adresează simptomelor și poate cuprinde:

 • medicamente antivirale care pot scurta durata infecției 
 • medicamente topice sub forma de geluri, creme, uleiuri, apa de gură, etc., pentru reducerea simptomelor
 • medicamente pentru reducerea febrei
 • hidratarea (în cazul copiilor mici deshidratarea reprezintă un risc).

Nu exista un tratament care sa vindece permanent stomatita herpetică. Virusul, odată intrat în organism, va sta acolo, în formă latentă, toata viața, putându-se reactiva în anumite condiții.

Tratamentul stomatitei aftoase

Stomatita aftoasă, de obicei, nu este severă și se vindecă, fără administrarea de medicamente, în maximum două săptămâni.

Atunci când leziunile sunt mai mari și durerea este semnificativă, medicul stomatolog poate recomanda aplicarea de medicamente topice, cu sau fără efect de amorțire, topice pe baza de cortizon, dar și topice cu efect antimicrobian. 

Aceste medicamente pot reduce simptomele, dar nu și rata de recurență (reapariție) a aftelor. 

Este bine ca în timpul tratamentului stomatitelor, indiferent de tipul acestora, să se țină cont de câteva recomandări, cum ar fi:

 • menținerea unei igiene orale adecvate atât în timpul tratamentului cât și după aceea pentru a preveni reapariția leziunilor
 • evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți sau reci
 • evitarea alimentelor picante sau acide
 • renunțarea la fumat
 • folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi pe toată perioada tratamentului
 • folosirea apei de gură
 • etc. 

În cazul în care reapariția aftelor este frecventă, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea unor analize suplimentare pentru depistarea eventualelor afecțiuni care au ca simptom stomatita și a eventualelor carențe de vitamine și minerale. 

Ai nevoie de sfatul unui medic stomatolog? Fă acum o programare online pe platforma Getvig.health și află opinia avizată și recomandărie unui specialist.

Surse de informare: www.healthline.comwww.webmd.com, www.msdmanuals.com

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.