Tratamentul ortodontic – beneficii și indicații.

Tratamentul ortodontic, ortodonția este o ramură a stomatologiei care tratează malocluzia, o afecțiune în care dinții nu sunt poziționați corect atunci când gura este închisă. Acest lucru duce la o mușcătură necorespunzătoare.

Ce este tratamentul ortodontic

Beneficiile tratamentului ortodontic

Tipuri de tratament

Aparate pentru tratamentul ortodontic

Ce este tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic poate fi cosmetic, pentru a îmbunătăți aspectul unei persoane, dar deseori își propune să îmbunătățească și funcția de masticație.

Există multe tipuri diferite de tratament ortodontic. Cel mai bun tratament pentru tine depinde de problema exactă pe care o ai.

Prima etapă a oricărui tratament este să evaluezi poziția actuală a dinților tăi și modul în care acestea se pot schimba în timp. Aceasta implică adesea efectuarea de raze X, realizarea de modele din ipsos și fotografierea dinților. Apoi vi se va oferi un plan de tratament. Acest lucru poate sugera mai mult de o modalitate de a trata problema pe care o aveți. Discutați cu medicul ortodont despre opțiunile dvs.

Beneficiile tratamentului ortodontic

  • Estetică –  ai putea crede că îndreptarea dinților are doar beneficii estetice, dar asta nu ar putea fi mai departe de adevăr.
  • Prevenirea cariilor – dinții strâmbi pot fi mai greu de curățat, ceea ce poate duce la carii sau boli parodontale.
  • Masticație – dinții care nu se potrivesc corect pot îngreuna mestecarea, ducând la dureri de cap, dureri de umăr sau de spate și chiar tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM).

Tipuri de tratament ortodontic

Medicul ortodont poate alege diferite strategii care urmăresc să realizeze următoarele:

  • închiderea spațiilor largi între dinți
  • alinierea vârfurilor dinților
  • îndreptarea dinților strâmbi
  • îmbunătățirea vorbirii sau a capacității de mestecat
  • stimularea sănătății pe termen lung a gingiilor și a dinților
  • prevenirea uzurii excesive pe termen lung sau a traumatismelor dinților
  • tratarea unei mușcături necorespunzătoare

Tratamentul ortodontic poate ajuta la tratarea sau îmbunătățirea următoarelor:

  • Dinții frontali proeminenți: tratamentul poate îmbunătăți aspectul și protejează dinții de deteriorarea în timpul accidentărilor sportive sau căderilor.
  • Înghesuirea: într-un maxilar îngust, este posibil să nu existe suficient spațiu pentru toți dinții. Medicul ortodont poate îndepărta unul sau mai mulți dinți pentru a face loc celorlalți.
  • Dinți insuficient erupți: acest lucru se poate întâmpla atunci când dintele adult nu iese din gingie sau os, sau iese doar parțial.
  • Dinți asimetrici: dinții de sus și de jos nu se potrivesc, mai ales când gura este închisă, dar dinții se văd.
  • Mușcătură adâncă sau supraocluzie: când dinții sunt strânși, cei superiori coboară prea mult peste cei inferiori.
  • Mușcătură inversă: când dinții sunt strânși, dinții superiori mușcă în interiorul celor inferiori.
  • Mușcătură deschisă: Când dinții sunt strânși, există o deschidere între dinții superiori și cei inferiori.
  • Submușcătură: dinții superiori sunt prea în spate sau dinții inferiori sunt prea departe în față.
  • Mușcătură încrucișată: cel puțin unul dintre dinții superiori nu coboară în fața dinților inferiori atunci când dinții sunt strânși. Sunt prea aproape de obraz sau de limbă.
  • Spațiere: Există goluri sau spații între dinți, fie pentru că lipsește un dinte, fie pentru că dinții sunt mici față de maxilar. Acesta este opusul înghesuirii.

Alte afecțiuni

Un ortodont poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor cum ar fi scrâșnirea sau strângerea dinților și clicurile sau mișcarea maxilarului.

Sugerea degetului mare poate duce la deformarea dinților și a osului de susținere. Pentru a vedea o îmbunătățire naturală, obiceiul de a suge degetul mare trebuie să fie mai întâi eliminat.

Tratamentul poate îmbunătăți aspectul dinților, dar poate duce și la o mai bună masticație și vorbire, și poate ajuta la protejarea dinților de deteriorare sau carii, în unele cazuri.

Pentru a atinge aceste obiective, medicul ortodont folosește o gamă largă de dispozitive dentare medicale, inclusiv accesorii pentru cap, plăci și aparat dentar.

Aparate pentru tratamentul ortodontic

Cele 4 tipuri principale sunt:

Aparate dentare fixe

Un aparat dentar pe care nu îl puteți îndepărta, care este alcătuit din brackets care sunt lipiți de partea din față a fiecărui dinte și legate cu fire.

Aparatele fixe includ:

  • Aparatul dentar cu bracketi – este cel mai comun aparat fix. Ele constau din bracket, fire și arcuri. Bracket-urile sunt atașate în partea din față a dinților tăi. Firele arcului conectează bracketul la arc. Strângerea arcurilor pune presiune asupra dinților tăi, mișcându-i încet spre poziția țintă. Arcurile sunt de obicei ajustate lunar și sunt purtate de la câteva luni la câțiva ani.
  • Aparate speciale fixe – acestea trebuie folosite doar ca ultimă soluție pentru a controla sugerea degetului mare sau împingerea limbii. Deoarece sunt atașați de dinți prin benzi, se pot simți destul de incomod în timp ce mănâncă.
  • Menținător de spațiu fix – uneori, copiii mici își pierd dinții prematur. În astfel de situații, un ortodont ar putea pune un menținător de spațiu în gura copilului pentru a menține spațiul deschis până când apare un dinte permanent.

Aparate detașabile

De obicei plăci acrilice care acoperă cerul gurii și se fixează pe dinți; acestea pot fi folosite doar pentru a realiza mișcări foarte limitate ale dinților

Aparatele detașabile includ:

  • Aliniatori – acestea devin din ce în ce mai mult o alternativă populară la aparatele dentare tradiționale pentru adulți. Aliniatorul mișcă dinții în același mod ca aparatul dentar, dar sunt practic invizibili și nu implică fire și bracket-uri metalice. Dacă le folosiți, trebuie să le îndepărtați în timp ce mâncați, periați și folosiți ața dentară.
  • Menținători de spațiu – aceste dispozitive sunt utilizate din același motiv ca și menținătorul de spațiu fix. Sunt alcătuite din ramuri de plastic sau sârmă și o bază acrilică care se potrivește pe maxilar. Sunt plasate în spații deschise între dinți pentru a menține dinții depărtați.
  • Aparate de repoziționare a maxilarelor – aceste aparate sunt cunoscute și sub denumirea de atele. Ele sunt plasate fie pe maxilarul superior, fie pe maxilarul inferior și sunt folosite pentru a trata tulburările articulației temporomandibulare, antrenând maxilarul să se închidă într-o poziție mai bună.
  • Depărtător de buze și obraji – mușchii buzelor și obrajilor ar putea exercita presiune asupra dinților tăi. În astfel de cazuri, puteți folosi bare de protecție pentru a ține buzele și obrajii depărtat de dinți.
  • Depărtător de palat – este o placă de plastic care se potrivește pe cerul gurii. Este folosit atunci când arcul maxilarului superior trebuie lărgit.
  • Dispozitive de retenție detașabile – purtate pe cerul gurii, împiedică dinții să revină la poziția anterioară.

Aparate funcționale

De obicei sunt o pereche de bretele detașabile din plastic care sunt unite între ele sau proiectate să interacționeze împreună și să se potrivească atât pe dinții de sus, cât și de cei inferiori.

Accesoriu pentru cap

Aceste dispozitive încetinesc creșterea maxilarului superior. De asemenea, țin dinții din spate pe loc, în timp ce dinții din față sunt trași înapoi.

Acesta nu este un aparat ortodontic, dar poate fi folosit cu alte aparate și de obicei este purtat noaptea.

În cazurile mai severe, tratamentul poate implica aparat dentar fix plus intervenții chirurgicale pentru a mișca maxilarul. Acest tratament se face în spital.

Cu toate acestea, numai medicul ortodont poate determina corect care tratament ortodontic este potrivit pentru tine. Folosind instrumente de diagnostic, cum ar fi examene clinice, modele din plastic ale dinților și raze X, medicul ortodont va dezvolta un plan de tratament care funcționează pentru tine și pentru dinții tăi.

Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.

Surse de informare: nhs.uk, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.