După extracția dinților, în locul dintelui rămâne o cavitate profundă (alveolă), iar în anumite situații, alveola se inflamează provocând durere. Aceasta inflamație este denumită alveolita postextracțională.
Alveolita poate fi o amenințare pentru sănătatea țesuturilor din jur (parodontală, os maxilar) și necesită tratament imediat.
Tipuri de Alveolită postextracțională
Cauzele Alveolitei postextracțională
Simptomele Alveolitei postextracțională
Tipuri de Alveolită postextracțională
Alveolita postextracțională poate fi de mai multe tipuri, în funcție de etapa procesului inflamator, și anume:
Alveolita seroasă – este prima etapă a procesului inflamator. Semnele sale apar la 2-3 zile de la extracția dinților, și sunt însoțite de dureri constante și o deteriorare treptată a stării pacientului.
Alveolita purulentă – se dezvoltă dacă pacientul nu a ajuns în timp util la medic și nu a primit tratamentul necesar. Forma purulentă se dezvoltă la aproximativ 6-7 zile după operație. În acest stadiu, simptomele durerii se intensifică, adăugându-se simptome precum: durerea ganglionilor limfatici, formarea unei plăci gri la suprafața alveolei, edem al țesuturilor înconjurătoare, o deteriorare majoră a stării generale a pacientului.
Alveolita hipertrofică – este ultima etapă a bolii, în care simptomele se îmbunătățesc, inclusiv durerea. În evoluția cronică a bolii și prezența granulației, alveolita poate ajunge însă la stadiul de sechestrare (respingerea anumitor zone ale țesutului infectat, osului).
Cauzele Alveolitei postextracțională
Există o serie de factori care cresc riscul alveolitei, și anume:
- îndepărtarea molarilor – alveolita se dezvoltă mai des după îndepărtarea molarilor (măselelor de minte), deoarece țesutul osos din acest segment are o structură mai densă
- îndepărtarea chirurgicală complexă – în care țesuturile alveolelor sunt inevitabil deteriorate, ceea ce crește probabilitatea de alveolită
- nerespectarea procedurilor corecte de prelucrare a țesuturilor în timpul operației – prelucrare antiseptică necorespunzătoare, îndepărtarea incompletă a fragmentelor de dinți, țesuturi infectate (granuloame)
- calitatea slabă a igienei orale postoperatorii
- nerespectarea prescripțiilor și a recomandărilor medicului dentist în perioada de vindecare a țesuturilor
- folosirea în exces de anestezic local preoperator
- consumul de alimente dure, reci sau calde, postextracție
- imunitate scăzută
- anumite afecțiuni – precum tulburări de coagulare a sângelui, diabetul sau o anumită infecție bacteriană în organism
- fumatul.
Simptomele Alveolitei postextracțională
În general, prin natura și intensitatea senzațiilor de durere, alveolita se poate recunoaște după durere, care este de obicei:
- în creștere;
- pulsatorie;
- se răspândește pe toată jumătatea feței în care a fost îndepărtat dintele;
- în etapele ulterioare – durerea devine insuportabilă, și începe să radieze spre tâmplă și ureche.
Alte simptome ale alveolitei:
- absența / deteriorarea cheagului de sânge care se formează în mod normal după extracție
- temperatură crescută – peste 38 grade C
- inflamația gingiilor în zona plăgii, periostită
- formarea plăcii gri
- respirație urât mirositoare
- apariția exudatului purulent din gaură
- creștere a ganglionilor limfatici (submandibulare, cervicale), durerea lor la palpare
- sensibilitatea țesuturilor inflamate la cald / rece
- salivație excesivă
- pierderea poftei de mâncare.
Dacă durerea și senzațiile postextracționale neplăcute se prelungesc mai mult de 2 zile, iar durerea se intensifică, trebuie să consultați de urgență medicul.
Complicații ale alveolitei postextracționale
În ciuda numeroșilor factori care favorizează apariția alveolitei, dacă dintele a fost extras de către un medic experimentat și în conformitate cu normele de extracție, alveolita se dezvoltă doar în cazuri rare (aproximativ 3%). Cu toate acestea, alveolita poate fi periculoasă dacă nu este tratată corect sau la timp și poate avea consecințe grave, precum:
- periostită – inflamația purulentă a periostului
- osteomielita odontogenă – dezvoltarea unui proces necrotic purulent în țesutul osos
- sinuzită odontogenă – infecția sinusului maxilar
- sepsis – intoxicație a sângelui, rezultatul unei infecții bacteriene masive care ajunge în sânge
- flegmon – o leziune infecțioasă a țesuturilor moi, în care are loc distrugerea purulentă a țesuturilor. Aceasta este o afecțiune agresivă și se răspândește rapid prin sistemul circulator, afectând vasele faringelui, gâtului, esofagului, mediastinului. Flegmonul poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate duce chiar la deces.
Tratamentul alveolitei postextracționale
Primul pas în tratarea alveolitei este diagnosticul. Medicul examinează vizual locul inflamației, iar dacă este necesar, face o radiografie pentru a identifica eventualele resturi de dinte rămase în rană.
În funcție de problema care a provocat inflamația, tratamentul poate consta în diferite proceduri stomatologice, cu scopul de a:
- îndepărta inflamația
- extrage țesuturile infectate, a fragmentelor de dinți, a altor corpuri străine din gaură
- ajuta la regenerarea completă a țesuturilor
- susține prevenirea complicațiilor.
De obicei, după extracție, medicul prescrie pacientului anumite medicamente, cum ar fi antibioticele și oferă recomandări pentru îngrijirea orală acasă.
Băile cu 0,01% soluție de miramistină și 0,05% soluție de clorhexidină au de obicei un efect antiinflamator eficient în tratamentul alveolitei. În caz de durere severă, pacientului i se poate recomanda și anumite analgezice.
Tratament și prevenire la domiciliu
Rezultatul tratamentului alveolitei post extracție depinde în mare măsură de pacient. Pentru a se vindeca rapid, rana trebuie trată inclusiv la domiciliu, respectând cu strictețe protocolul tratamentului prescris și recomandările medicului dentist privind igiena dentară, dieta și stilul de viață.
Pentru a evita alveolita este contraindicat să:
- folosești limba, periuța de dinți sau degetele pentru a sonda locul din care a fost îndepărtat dintele
- să clătești intens gura
- să mănânci alimente solide și dure
- să fumezi
- să consumi alcool
- să depui efort fizic intens
- să faci băi fierbinți sau saună.
Dacă ai efectuat de curând o extracție dentară, iar durerea și disconfortul durează mai bine de 2 zile și simți că inflamația progresează, contactează de urgență medicul Stomatolog.
Programează o consultație online prin Getvig.health și află părerea unui medic stomatolog.
Surse de informare: PubMed, Amel Dental Clinic, MDS Manual