Hiperplazia gingivală – creșterea anormală a gingiilor

Hiperplazia gingivală reprezintă o creștere anormală și excesivă a gingiilor. 

Există o serie de factori care determină această afecțiune, dar adesea reprezintă un simptom al igienei orale precare sau a unui efect secundar al utilizării anumitor medicamente.

Netratată la timp, această afecțiune determină apariția infecțiilor orale și crește riscul de a dezvolta boli parodontale. 

În cazuri mai severe, gingiile pot acoperi complet dinții, afectând igiena și alinierea dinților.

Hiperplazia gingivală poate fi tratată prin îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală, însă, în cazurile mai severe, poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Simptome de hiperplazie gingivală

Cauzele hiperplaziei gingivale

Tratarea hiperplaziei gingivale 

Cum prevenim hiperplazia gingivală?

Simptome de hiperplazie gingivală

Hiperplazia gingivală determină creşterea gingiilor şi sensibilizarea lor. Hiperplazia gingivală poate fi dureroasă și poate afecta sănătatea orală.

În stadiile incipiente ale bolii, Hiperplazia gingivală poate fi greu de observat. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, simptomele vor deveni mai evidente.

Una dintre cele mai frecvente semne ale acestei afecțiuni sunt gingiile roșii, care sângerează.

Alte simptome asociate cu hiperplazia gingivală includ:

  • gingii roșii, umflate sau moi
  • sângerarea gingiilor, de obicei în timpul periajului
  • inflamație în jurul dinților, care se poate extinde și sub gingii
  • durere gingivală
  • sensibilitate dentară la rece sau cald
  • recesiunea gingiei
  • acumularea plăcii dentare între gingii și dinți
  • dezaliniere bruscă a dinților, numită și malocluzie
  • respirație urât mirositoare, care poate să nu dispară după periaj.

Cauzele hiperplaziei gingivale

Hiperplazia gingivală apare din cauza multiplicării anormale a celulelor țesutului gingival determinată de diverși factori.

Factorii care determină dezvoltarea hiperplaziei gingivale includ:

  • Anumite medicamente – anumite medicamente pot provoca hiperplazia gingivală ca efect secundar. Medicamentele care pot provoca această afețiune includ: ciclosporina, medicamente antiseizure, anticonvulsivantele, medicamentele imunosupresoare, blocante ale canalelor de calciu sau medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute și a altor afecțiuni legate de inimă.
  • Inflamațiile gingivale – hiperplazia gingivală poate apărea ca rezultat al inflamației gingivale. Inflamația este adesea cauzată de acumularea plăcii din alimente, bacterii și practici necorespunzătoare de igienă orală.
    Inflamația poate determina sensibilizarea gingiilor și poate declanșa sângerări. Tehnicile adecvate de igienă, cum ar fi folosirea zilnică a aței dentare și un periaj eficient, pot îmbunătăți această afecțiune.
  • Factorii genetici – tipurile mai rare hiperplazie gingivală, care se formează în timpul copilăriei, pot fi cauzate de factori genetici. De exemplu, fibromatoza gingivală ereditară are ca rezultat o supraproducție de colagen. Drept urmare, gingiile se măresc și încep să crească peste dinți. Creșterea este lentă, dar progresivă și poate ajunge pană la stadiul în care dinții devin complet acoperiți de gingii.
  • Alte afecțiuni – creșterea excesivă gingivală poate fi cauzată și de alte afecțiuni de sănătate, inclusiv: – anumite boli sistemice, cum ar fi sarcoidoza, boala Chron, neurofibromatoza, sarcomul Kaposi, acromegalia, amiloidoza și granulomatoza cu poliangiită; – Sindromul Zimmerman-Laband; – Sindromul Cowden; – Tulburări ale sângelui și anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, leucemia și anemia; – Virusul imunodeficienței umane (HIV); – Diabet; – Deficitul de vitamina C.
  • Dezechilibrele hormonale – modificările hormonale care apar în timpul pubertății și sarcinii pot provoca hiperplazie gingivală, deoarece creșterea bruscă a hormonilor poate determina inflamația în organism.

Tratarea hiperplaziei gingivale 

Tratarea hiperplaziei gingivale depinde adesea de cauza principală. În funcție de gravitatea măririi gingivale, medicul stomatolog îți poate recomanda unul sau mai multe tratamente. 

În multe cazuri, igiena orală îmbunătățită poate preveni sau îmbunătăți simptomele și poate rezolva această afecțiune. Cu toate acestea, în anumite situații, medicii pot recomanda intervenția chirurgicală.

Chirurgia lamboului parodontal (gingival)

Intervenția chirurgicală a lamboului parodontal repară daunele cauzate de boala parodontală. De asemenea, poate trata majoritatea cazurilor de hiperplazie gingivală.

Alte tratamente

Alte opțiuni obișnuite de tratament includ electrochirurgia și excizia cu laser. Ambele proceduri implică îndepărtarea țesutului în exces al gingiei.

Cum prevenim hiperplazia gingivală?

O igienă orală adecvată poate îmbunătăți simptomele și reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Realizarea unui periaj corect şi complet, folosirea apei de gură cu conţinut de clorhexidină și utilizarea altor mijloace auxiliare de igienă orală, scad riscul apariţiei plăcii bacteriene.

O altă metodă foarte utilă pentru prevenirea afecțiunii este efectuarea unui periaj profesional în cabinetul stomatologic, o dată la 3 – 6 luni. Periajul dentar profesional ajută la eliminarea plăcii bacteriene și menținerea sănătății orale.

În situația în care hiperplazia a fost cauzată de anumite afecțiuni, starea se îmbunătățește, de obicei, odată cu tratarea afecțiunii. 

În cazul sarcinii, creșterea gingiilor se îmbunătățește odată cu nașterea bebelușului.

Atunci când hiperplazia apare ca urmare a efectului secundar al anumitor medicamente, odată cu încetarea administrării medicamentului hiperplazia poate regresa. Cu toate acestea, atunci când gingiile au crescut anormal pentru mult timp este posibil ca încetarea tratamentului să nu ajute.

De aceea, este foarte important să fie depistată și să tratați afecțiunea în timp util.

Controalele stomatologice frecvente ajută la depistrea în timp util a tuturor afecțiunilor orale.

Daca prezinți simptome sau te îngrijorează gingiile tale, programează o consultație online prin intermediul platformei Getvig.Health și află părerea avizată a medicilor stomatologi.

 

Surse de informare: https://www.healthline.com/ ; https://www.newmouth.com/ 

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.