Există și alte procese implicate în deteriorarea dinților noștri, care nu au nicio legătură cu cariile dentare, cu infecția sau bacteriile. Acestea sunt formele de abraziune dentară (uzura dentară) și mai exact: atriția, eroziunea și abrazia.
Le vom analiza pe rând, pentru a afla ce înseamnă fiecare dintre acestea, cum se aseamănă și cum se diferențiază.
Atriția
Atriția este un proces normal de uzură a dinților, care apare la fiecare persoană, mai mult sau mai puțin, în care dinții își pierd treptat din structura dentară, prin masticație. Pe termen lung, acest lucru duce la uzura treptată a suprafeței ocluzale a dinților.
Anumite persoane însă, prezintă o rată accelerată de uzură, care este de cele mai multe ori asociată bruxismului. Scrâșnirea și încleștarea maxilarului aduc dinții opuși în contact cu o forță mult mai mare decât cea normală și pe o perioadă mai lungă de timp.
Cele mai frecvente cauze ale atriție sunt:
- bruxismul
- absența dinților masticatori
- lucrările protetice imprecise
- ocluzia disfuncțională.
Citește mai multe despre atriție.
Abrazia
Abrazia este tot o forma de uzură mecanică a dinților, ca și atriția, însă este cauzată de alți factori decât atriția.
Ca și atritia, abrazia se caracterizează prin pierderea reliefului dinților însă, spre deosebire de atriție, defectele dinților afectați de abrazie sunt determinate de contactul cu obiectele dure în mod repetat, cum ar fi: folosirea periuțelor cu peri duri, periatul viguros al dinților, folosirea pastelor de dinți abrazive, mușcarea anumitor obiecte – creioane/pixuri, abuzul de scobitori, roaderea unghiilor, etc.
În plus, abrazia poate apărea doar local, doar la anumiți dinți sau la un grup de dinți, pe când atriția se manifesta la toți dinții.
Cele mai utilizate soluții pentru refacere a dinților afectați de abrazie sunt:
- fațetele dentare din ceramică
- restaurările din ceramică
- restaurările din compozit.
Eroziunea dentară
Spre deosebire de celelalte forme de abraziune dentară, care sunt de natură mecanică, eroziunea implică un proces chimic. Țesutul dentar începe să se dizolve, atunci când nivelul acidității din gură este ridicat.
Aceste modificări ale nivelurilor de acid din gură sunt determinate atât de factori intrinseci, cât și de factori extrinseci.
Factorii intrinseci ar putea fi refluxul gastroesofagian (GERD), vărsăturile repetate sau stările cronice de vomă – în acest caz conținutul acid al stomacului ajunge în gură.
De asemenea, un factor intrinseci care poate cauza eroziunea dentară este producția scăzută de salivă, care determina modificarea pH-ul din gură, ceea ce favorizează demineralizarea structurilor smalțului și deci, slăbirea acestuia.
Factorii externi sunt reprezentați de consumul excesiv de alimente și băuturile acide care afectează smalțul.
Cele mai frecvente soluții de restabilire a dinților afectați de eroziune sunt:
- fațetele dentare din ceramică – care oferă un efect estetic și de lungă durată
- restaurările din compozit – folosite adesea pentru cazurile ușoare de eroziune dentară
- coroanele dentare din ceramică – de obicei sunt folosite în situațiile de eroziune avansată, care acoperă toate suprafețele dintelui.
Concluzii
Toate aceste forme de abraziune dentară se manifestă în timp, iar dacă ar fi să comparăm într-o singură frază toate aceste forme de abraziune, am putea spune ca atriția și abrazia sunt cauzate de factori mecanici, frecarea dinților (între ei – în cazul atritie sau frecarea dintilor cu obiecte externe – în cazul abraziei), pe când eroziunea este cauzată de factori chimici – aciditatea din gură.
Dantura afectată de una dintre aceste afecțiuni, prezintă un risc crescut de a fi afectată și de celelalte. În plus, se pot manifesta concomitent.
Smalțul care a fost deteriorat de atriție este mai susceptibil să fie afectat de eroziune sau abrazie. În mod similar, suprafața dinților care a fost afectată de eroziune sau de un atac acid este mai susceptibilă la atriție și abraziune. Și asta deoarece, odată afectat smalțul dentar, dintele devine mult mai sensibil și deci mai predispus la uzură.
Persoanele care suferă de bruxism sunt mai predispuse să capete toate aceste forme de abraziune dentara. Deoarece presiunea creată de bruxism slăbește țesuturile dentare, care se tocesc mai ușor.
Pentru a evita toate aceste complicații, este foarte important să identifici din timp și să tratezi orice formă de abraziune dentară.
Controalele stomatologice periodice te pot ajuta să identifici la timp eventualele forme de uzură dentară și să le tratezi, pentru a evita complicațiile și cheltuielile suplimentare, necesare pentru tratarea formelor severe de uzură dentară.
Nu ezita să apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne de boală. Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.
Surse de informare: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org