Eroziunea dentară a fost definită ca fiind pierderea ireversibilă a smalțului dentar. Aceasta este o formă de uzură chimică, graduală, a dinților, este de natură necarioasă și este cauzată, în special, de acizii din băuturi și alimente sau de mediul acid din cavitatea bucală.
Smalțul dentar este învelișul dur, protector al dintelui, care protejează dentina. Când smalțul se uzează, dentina devine expusă, iar dincolo de consecințele estetice ale acestei afecțiuni, eroziunea dentară poate duce la sensibilitate dentară și alte probleme de sănătate orală.
Care sunt cauzele eroziunii dentare?
Spre deosebire de celelalte forme de uzură dentară, precum atriția sau abrazia, care sunt de natură mecanică, eroziunea este de natură chimică.
Țesutul dentar începe să se dizolve, atunci când nivelul acidității din gură este ridicat.
Aceste modificări ale nivelurilor de acid din gură sunt determinate atât de factori intrinseci, cât și de factori extrinseci.
Factorii intrinseci ar putea fi refluxul gastro-esofagian, vărsăturile repetate, stările cronice de vomă sau producția scăzută de salivă.
Factorii extrinseci sunt reprezentați de consumul excesiv de alimente și băuturile acide care atacă smalțul.
Iată mai jos, cauzele eroziunii dentare:
Consumul excesiv de alimente acide sau băuturi acidulate
Alimentele și băuturile acide pot provoca eroziune dentară. Aciditatea se măsoară prin „valoarea pH-ului” și orice aliment sau băutură care are o valoare a pH-ului mai mică de 5,5 este mai acid și poate fi dăunător smalțului dentar.
Citricele, sucurile din mere, vinul, berea și, în general, băuturile carbogazoase au un nivel ridicat de aciditate. Consumate în exces, ele pot determina apariția eroziunii dentare.
Nivelul scăzut de salivă
Saliva ajută la neutralizarea pH-ului din gură, deoarece are rolul de a ”spăla” alimentele. Un nivel scăzut de salivă din gură permite acizilor să atace smalțul, favorizând demineralizarea acestuia și, prin urmare, eroziunea dentară.
Anumite afecțiuni
- Bulimia este una dintre afecțiunile care favorizează eroziunea, deoarece prin regurgitările repetate niveluri ridicate de acid din voma ajung în gură, ceea ce poate provoca deteriorarea smalțului dinților.
- Persoanele care suferă de anumite cu anumite tulburări gastrice, cum sunt hernia hiatală sau boala de reflux gastro-esofagian, sunt predispuse la eroziune dentară, din cauza acidului gastric foarte puternic, care ajunge în gură prin refluxul gastro-esofagian.
- De asemenea, persoanele alcoolice sau cele care consumă foarte mult alcool, pot avea probleme cu eroziune dentară, din cauza vărsăturilor repetate.
Utilizarea pe termen lung al anumitor medicamente
Anumite medicamente au fost asociate, direct sau indirect, cu eroziunea dentară.
Utilizarea pe termen lung al anumitor medicamente, precum suplimentele de vitamina C (acidul L-ascorbic), aspirina (acidul acetilsalicilic) sau tonifiantele cu fier și suplimentele cu aminoacizi pot induce eroziune dentară.
Cum se tratează eroziunea dentară?
În funcție de severitatea eroziunii dentare, există mai multe soluții și metode de tratament.
Cele mai frecvente soluții de restabilire a dinților afectați de eroziune dentară sunt:
- fațetele dentare din ceramică – care oferă un efect estetic și de lungă durată
- restaurările din compozit – folosite adesea pentru cazurile ușoare de eroziune dentară
- coroanele dentare din ceramică – de obicei sunt folosite în situațiile de eroziune avansată, care acoperă toate suprafețele dintelui.
Ce poți face pentru a preveni eroziunea dentară
Ca și atriția sau abrazia, eroziunea dentară este un proces progresiv, se formează în timp dacă nu se iau măsuri de prevenire.
Pentru a diminua riscul de eroziune dentară și a evita astfel complicațiile severe, îți recomandăm să ții cont de o serie de sfaturi care te pot ajuta să-ți protejezi smalțul:
- Limitează consumul de alimente și băuturi acide sau carbogazoase – astfel vei reduce incidența atacurilor acide asupra dinților tăi. În plus, atunci când consumi băuturi acide este indicat să folosești un pai, care te ajută să eviți contactul îndelungat dintre băutura acidă și dinții tăi.
- După masă, consumă gumă de mestecat fără zahăr. Guma de mestecat stimulează producția de salivă, ceea ce ajută la neutralizarea acizilor ce se formează în gură, după masă.
- După consumul de alimente sau băuturi acide, așteaptă cel puțin o oră înainte să-ți speli dinții. Acest lucru oferă timp dinților tăi să acumuleze din nou conținutul de minerale necesar.
- Spăla-ți dinții cu pastă de dinți cu fluor sau folosești geluri care ajută la fluorizare. Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar.
- Folosește periuțe cu peri moi la periajul dentar, deoarece nu atacă smalțul dentar la fel ca cele cu peri medii sau duri.
- Tratează afecțiunile care au efect negativ asupra dinților.
- Schimbă tratamentele medicamentoase care au ca efecte secundare eroziunea smalțului dentar. Solicită medicului tău să îți recomande medicamente similare, care nu au aceste efecte secundare.
Concluzii
Este important să previi apariția eroziunii dentare severe. Aceasta poate duce la sensibilitate dentară, dar și la alte probleme de sănătate orală.
În plus, eroziunea dantură poate fi foarte inestetică, iar pe cei mai mulți dintre noi, o dantură inestetică ne afectează și emoțional. Evităm să zâmbim și ne scade încrederea în noi.
Vestea cea bună este că, în general, eroziunea dentară are loc în timp, iar dacă mergi frecvent la medicul stomatolog și urmezi sfaturile acestuia cu privire la alimentație și reguli de igienă dentară, vei putea preveni eroziunea dentară și vei avea o dantură frumoasă și sănătoasă.
Ai grijă de zâmbetele tale!
Nu ezita să apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne ale afecțiunii. Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.
Surse de informare: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org