Legătura dintre Boala parodontală și Alte Boli

Bacteriile responsabile de boala parodontală pot intra în sânge prin țesutul gingival, afectând posibil alte părți ale corpului. De exemplu, parodontita este legată de bolile respiratorii, boala coronariană și problemele de control al zahărului din sânge în diabet.

S-a demonstrat legătura între parodontită și alte boli, care pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Astfel a fost legată de peste cincizeci de boli și afecțiuni, inclusiv boli renale cronice, boala Alzheimer, artrita reumatoidă și anumite tipuri de cancer.

De aceea, uneori un parodont bine instruit este prima persoană care detectează semnele unei afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau tulburările de sânge, atunci când examinează gura pacientului.

Legătura dintre Boala parodontală și Diabet

Există o relație bidirecțională între parodontită și diabetul de tip 2, și anume, persoanele afectate prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet, iar pacienții cu diabet sunt de trei ori mai predispuși la apariția bolii parodontale.

Persoanele afectate prezintă niveluri mai ridicate de rezistență la insulină, iar controlul diabetului devine mai complicat, atunci când un pacient are și parodontită.

De asemenea, persoanele care suferă atât de diabet, cât și de parodontită prezintă un risc mai mare de a suferi și de alte complicații medicale mai severe decât persoanele care au doar diabet. Aceste complicații sunt reprezentate, de obicei, de retinopatie, de bolile cardiovasculare și bolile renale cronice. În plus, s-a demonstrat că tratamentul unei boli are un efect pozitiv asupra tratamentului celeilalte. De exemplu, tratamentul parodontal la persoanele cu diabet are ca rezultat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge – Hemoglobina glicată (HbA1c). De aceea, este important ca persoanele cu diabet zaharat să fie examinate de către un stomatolog, pentru a stabili dacă au și boala parodontală, iar pacienții cu parodontită ar trebui să fie testați și pentru diabet.

Legătura dintre boala parodontală și bolile cardiovasculare

Boala parodontală este asociată cu mai multe forme de boli cardiovasculare (BCV) și poate fi un factor de risc care poate fi prevenit pentru suferința acestor boli.

Boala gingiilor este o afecțiune cronică, care poate face mai dificilă prevenirea BCV și poate chiar agrava BCV la pacienții care au deja boala.

Există dovezi că tratamentul parodontal și igiena orală corectă poate ajuta la prevenirea BCV. De exemplu, pacienții care se spală pe dinți de două ori pe zi și au o rutină bună de igienă orală pot prezenta un risc mai scăzut, în ceea ce privește evenimente cardiovasculare acute.

Tratamentul parodontal pentru pacienții cu BCV este sigur, deși în unele cazuri – în care pacienții primesc terapie anti-coagulantă sau antiplachetară – sunt necesare măsuri hemostatice.

Legătura dintre Parodontită și sarcină

În timpul sarcinii, nivelurile hormonale crescute pot afecta modul în care organismul reacționează la placa dentară, iar asta poate duce la inflamarea și sângerarea gingiilor – gingivita, dar și la forma mai gravă a bolii, la Parodontită.

S-au demonstrat anumite asocieri între boala gingiilor și reacțiile adverse ale sarcinii: o femeie însărcinată cu o sănătate precară a gingiilor prezintă un risc mai mare de a întâmpina probleme, precum: preeclampsie, de a naște prematur și de a naște un copil subponderal.

Menținerea unei sănătăți orale bune și mai ales a gingiilor, în timpul sarcinii este crucială, atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru copiii nenăscuți.

Boala parodontală poate avea efecte negative asupra mai multor arii ale vieții noastre. Ne poate afecta sănătatea, stima de sine și viața socială. De aceea, este foarte importat să ai grijă de sănătatea ta orală și să previi această afecțiune.

Citește mai departe și află cum previi și cum tratezi Parodontita

Nu ezita să apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne de boală. Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată a medicului stomatolog.

Surse de informare: mayoclinic.orgmedicalnewstoday.commy.clevelandclinic.org

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.