Parodontita – Factorii de Risc și Consecințele Bolii Parodontale

Parodontoza are trei stadii diferite de evoluție, iar în funcție de stadiul afecțiunii, medicul tău stomatolog îți va propune o schemă de tratament.

Cele trei stadii ale parodontozei sunt: gingivita, care este o afecțiune reversibilă, parodontita superficială și parodontita profundă/avansată, care sunt afecțiuni ireversibile.

Spre deosebire de celelalte doua stadii, în prima etapă a parodontitei, cunoscută drept gingivită, evoluția bolii poate fi oprită și chiar restabilită integritatea.

Așa cum menționam în articolul legat de cauze și simptome ale parodontitei, este foarte importat să acționăm din timp, în primul stadiu al parodontitei, deoarece efectele gingivitei pot fi reversibile.

Factorii de risc ai parodontitei

Există mai mulți factori care cresc șansele de a dezvolta parodontită și care fac ca boala să progreseze. 

Printre cei mai comuni dintre aceștia se numără:

Fumatul 

Fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta parodontită decât nefumătorii. 

Chiar și cu o igienă orală bună, fumătorii suferă o pierdere osoasă mult mai mare. Sunt mult mai predispuși de a dezvolta pungi parodontale, care adăpostesc bacterii dăunătoare.

În plus, tratamentele parodontale (de exemplu, implanturile dentare și grefele osoase) au mai puțin succes la fumători decât la nefumători, deoarece vindecarea este în general mai greoaie.

Statisticile arată că aproximativ 90% din cazurile în care parodontita nu răspunde la tratament implică fumători.  Un alt studiu arată că la doar un an după renunțare, foștii fumători răspund mult mai bine la tratament decât pacienții care încă fumează. 

De aceea, renunțarea la fumat este foarte recomandată în ceea ce privește parodontita.

Genetica

Unii oameni pot avea o predispoziție genetică mai mare de a suferi boli ale gingiilor decât alții. Modul în care sistemul imunitar reacționează la bacteriile dăunătoare poate diferi de la persoană la persoană, din cauza diferențelor genetice. 

Vârsta

Parodontita poate începe la vârsta de 18 ani, în cazuri rare și, în cazuri foarte rare, chiar și în adolescență. Dar majoritatea cazurilor se dezvoltă după vârsta de 35 de ani.

Deoarece boala progresează de obicei lent, cei afectați nu detectează primele probleme decât mult mai târziu – uneori când este deja prea târziu.

La bătrânețe, consecințele parodontitei pot fi mai grave, în ceea ce privește pierderea osoasă mai mare și pierderea mai mare a dinților.

Diabetul de tip 2

Diabeticii a căror zahăr din sânge nu este gestionat normal, prezintă un risc mai mare de a dezvolta parodontită. 

Parodontita și diabetul au un efect bidirecțional unul asupra celuilalt. Diabeticii a căror zahăr din sânge nu este gestionat corespunzător de organism, prezintă un risc mai mare de a dezvolta parodontită. De asemenea, pacienții cu parodontită prezintă un risc mai mare de a suferi de diabet, iar tratarea uneia va avea un efect pozitiv asupra celeilalte.

De aceea, este important ca persoanele cu diabet zaharat să fie examinate de un stomatolog pentru a vedea dacă au parodontită și pacienții cu parodontită ar trebui sa fie testați pentru diabet.

Dieta defectuoasă

O dietă nesănătoasă – bogată în alimente procesate și carbohidrați rafinați – crește tendința de inflamare a gingiilor, ceea ce poate duce la deteriorarea structurilor de susținere a dinților.

O dietă nesănătoasă creste, de asemenea, riscul de diabet, care, așa cum am menționat mai sus, poate crește riscul de a suferi și de parodontită.

Stresul

Stresul mental și cel emoțional poate slăbi sistemul imunitar și poate reduce rezistența gingiilor la bacteriile dăunătoare.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi mai susceptibile la boli ale gingiilor, deoarece încărcarea bacteriană este favorizată.

În plus, persoanele care suferă de stres sau depresie au tendința de a acorda mai puțină atenție igienei orale.

Consecințele bolii parodontale

Consecințele parodontitei pot fi numeroase și au legătură atât cu sănătatea orală, cât și cu sănătatea noastră generală. 

În plus, anumite consecințe ale parodontitei, cum ar fi pierderea dinților, ne poate afecta atât estetic, cât și emoțional, social sau chiar financiar. 

Pierderea dinților 

Dacă progresul inflamației parodontale nu este oprit, structurile de susținere ale dinților,  inclusiv osul din jur, se vor distruge. În cele din urmă, dinții se mobilizează și se pierd sau trebuie extrași. În rândul adulților, se estimează că aproximativ 70% din pierderea dinților este cauzată de parodontită.

Probleme cu alimentația 

Parodontita slăbește structurile care mențin dinții în locul lor. Dinții cu mobilitate pot cauza probleme la mestecat, ceea ce determină persoanele afectate să se adapteze și să își schimbe obiceiurile de mestecat, utilizând dinții care încă mai pot fi folosiți. Însă dacă daunele continuă – și mai ales dacă se pierd dinții – oamenii pot ajunge să nu mai fie capabili să mestece alte alimente în afară de cele foarte moi.

Probleme cu vorbirea 

Pierderea dinților, cauzată de parodontită, poate face dificilă vorbirea. Dacă dinții frontali, din maxilarul superior, sunt forțat distanțați din cauza parodontitei, spațiile interdentare care apar pot cauza probleme în vorbire (de exemplu, sunetele sibilante precum „S” nu pot fi pronunțate clar). Cântăreții și muzicienii care cântă la instrumente de suflat pot avea și ei probleme, dacă dinții încep să se distanțeze, ca urmare a parodontitei.

Probleme cu aspectul

Persoanele cu parodontită pot avea probleme cu aspectul lor (probleme estetice). Din cauza inflamației, gingiile devin de culoare roșu închis (vinețiu), iar dinții vor părea mult mai alungiți, din cauza gingiilor care se retrag. 

În plus, rădăcinile, care sunt mai închise la culoare decât coroanele dinților, vor deveni vizibile. Pe măsură ce dinții se slăbesc, aceștia se pot distanța lăsând spații întunecate (triunghiuri negre) între ele și, dacă dinții se pierd ca urmare a parodontitei, pot interveni spațieri dentare.

Toate aceste aspecte pot părea neatractive și pot crea un disconfort emoțional asupra pacientului. În cele mai multe cazuri, pacienții cu parodontită evită să zâmbească, iar interacțiunile cu alte persoane devin inconfortabile.

Respirație urât mirositoare 

Bacteriile care provoacă inflamația implicată în parodontită pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare – halitoza. Tipurile de bacterii care cauzează parodontită se înmulțesc în pungile parodontale și produc compuși volatili de sulf. Respirația urât mirositoare trebuie tratată prin curățarea profesională a dinților și o bună igienă orală acasă.

Efecte negative asupra sănătății generale 

Boala parodontală netratată poate avea consecințe grave asupra sănătății generale. Parodontita indică un risc crescut de a suferi de diabet, boli de inimă, boli cerebrovasculare și complicații în timpul sarcinii (preeclampsie, naștere prematură și greutate mică la naștere).

De fapt, parodontita a fost legată de peste cincizeci de boli și afecțiuni, inclusiv boli renale cronice, boala Alzheimer, artrita reumatoidă și anumite tipuri de cancer.

Citește mai multe despre legăturile dintre parodontită și alte boli.

După cum vezi, parodontita este o boală care ne poate afecta nu doar sănătatea orală, ci poate avea consecințe negative asupra multor arii ale vieții noastre. Poate avea efecte asupra sănătății noastre generale, ne poate afecta estetic, emoțional, social și chiar financiar.

De aceea, este foarte important să ai grijă de sănătatea ta orală și să mergi la cabinetul  stomatologic de cel puțin 2 ori pe an, astfel încât să poți preveni apariția parodontitei, precum și a altor afecțiuni dentare majore. 

Citește mai departe și află cum previi și cum tratezi parodontita.

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.