Sigilarea dinților este o procedură prin care medicul stomatolog aplică un sigilant. Sigilanții sunt învelișuri subțiri din plastic care acoperă suprafața de mestecat a dinților din spate (molarii). Ei ajută la prevenirea cariilor dentare prin crearea unei suprafețe netede, mai ușor de curățat.
Suprafețele de mestecat ale dinților din spate pot avea șanțuri minuscule, cunoscute sub numele de fisuri. Cariile dentare pot începe cu ușurință în fisurile unde alimentele se pot bloca și sunt greu de îndepărtat. Aceste șanțuri sunt prea mici pentru ca perii periuțelor de dinți să poată intra pentru a fi curățate.
Cui îi este adresată sigilarea dinților
Cui îi este adresată sigilarea dinților?
Copiii și adulții pot beneficia de sigilarea dentară, dar cu cât sunt aplicate mai devreme, cu atât mai bine. Primii molari apar în jurul vârstei de 6 ani, iar molarii doi erup în jurul vârstei de 12 ani. Sigilarea acestor dinți de îndată ce apar îi poate menține fără carii o perioada mai îndelungată, ceea ce ajută la economisirea de timp și bani pe termen lung.
În unele situații, substanțele cu care se realizează sigilarea dinților se pot aplica și pe dinții de lapte ai bebelușilor. De exemplu, atunci când dinții celui mic prezintă șanțuri și depresiuni pronunțate, medicul stomatolog ar putea recomanda această procedură.
Întreabă un medic stomatolog prezent pe platforma Getvig.Health dacă sigilarea dinților este o opțiune bună pentru tine și familia ta.
Cum se face sigilarea dinților?
Această procedură are șase pași și durează doar câteva minute.
- Curățare: pentru a asigura o etanșare bună, medicul va curăța temeinic dinții care vor fi sigilați, astfel încât să nu rămână placă sau resturi alimentare. Suprafețele ocluzale nu se găuresc sau șlefuiesc.
- Uscarea: cu rulouri de vată sau un material similar.
- Bonding: o soluție acidă este aplicată pe suprafețele de mestecat ale dinților uscați pentru a înăspri suprafața. Acest lucru ajută materialul de sigilare să formeze o legătură mai puternică cu smalțul.
- Clătire și uscare
- Aplicarea sigilantului: Sigilantul este apoi aplicat în șanțurile dinților.
- Întărire: în pasul final, de folosește o lumină albastră sau albă specială numită lumină de „întărire” pentru a ajuta la întărirea sigilantului. După procedură, puteți mânca și bea imediat.
Beneficiile sigilării dentare
Sigilanții sunt folosiți pentru a umple micile șanțuri sau fisuri ale dinților din spate, ținând alimentele și bacteriile la distantă și prevenind cariile.
Există mai multe beneficii în utilizarea materialelor de sigilare:
- sunt invizibile sau puțin vizibile,
- umple și blochează micile fisuri și șanțuri ale dinților pentru a preveni cariile
- durează câteva minute pentru a fi aplicat
- nu provoacă durere
- nu necesită injecții sau șlefuiri
- nu se dizolvă în salivă
- oferă siguranță pe termen lung.
De obicei sigilanții au o durată de viață de la doi până la șapte ani, dar pot dura mult mai mult. Sigilanții trebuie verificați în mod regulat de către medicul stomatolog.
Cea mai mare parte a cariilor încep în fisurile și șanțurile înguste de pe suprafețele de mestecat ale dinților din spate (molari). Molarii permanenți au cel mai mare risc de carii și beneficiază cel mai mult de sigilare.
Alte sfaturi pentru prevenirea cariilor dentare
Includ:
- Spală-te pe dinți și de-a lungul liniei gingiilor de două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare.
- După vârsta de 18 luni, folosește o pastă de dinți cu fluor. Folosește „fluorură scăzut” pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 18 luni și șase ani și „fluorură standard” pentru persoanele cu vârsta de șase ani și peste.
- Evitată alimentele și băuturile dulci, mai ales între mese.
- Bea multă apă.
- Efectuiază controale stomatologice regulate.
Sigilarea dinților face parte din procedurile de prevenire a cariilor dentare.
Surse de informare: betterhealth.vic.gov, mouthhealthy.org, my.clevelandclinic.org