Înghesuirea dentară – metode de tratament.

Înghesuirea dentară este un tip de malocluzie sau “Mușcătura greșită” și apare atunci când nu există suficient spațiu pe arcada dentară, iar dinții, în loc să crească în pozițiile lor corecte, cresc în poziții vicioase, încercând sa găsească un spațiu de creștere, în competiție cu ceilalți dinți. Înghesuirea dentară este, din păcate, o problemă întâlnită la foarte mulți oameni și apare atunci când dinții nu cresc corect aliniați. 

Într-o ocluzie dentară corectă dinții superiori sunt așezați ușor în fața celor inferiori, existând spațiu potrivit astfel încât toți dinții să crească fără a se înghesui sau a lăsa spațiu între ei.

Care sunt cauzele apariției înghesuirii dentare

Semnele înghesuirii dentare

Consecințele înghesuirii dentare

Tratament 

Prevenție

Cauzele înghesuirilor dentare 

O cauză principala a înghesuirilor dentare o reprezintă factorul genetic, atunci când copilul moștenește maxilarul  mic al unui părinte și dinții mari ai celuilalt. În acest caz dinții nu au loc suficient să crească împingând-se și crescând în poziții nenaturale, rotați, strâmbi, încălecați.

 Pe lângă factorul genetic există și alți factori care conduc la înghesuirile dentare:    

  • creșterea anormală a dinților (cauzată de anumite boli)       
  • un număr mai mare de dinți   
  • pierderea prematură a dinților de lapte (în principal datorită cariilor profunde care determină infectarea dinților și pierderea lor)          
  • distrucția prematură datorată cariilor         
  • erupția molarului de 12 ani sau a molarului de minte când dinții inițial aliniați se pot înghesui         
  • obiceiuri vicioase dobândite în prima copilărie (suptul degetului, folosirea îndelungată a suzetei, a biberonului, etc)          
  • extracțiile dentare (în spațiul nou creat migrează dinții învecinați, perturbându-se astfel aliniamentul normal).

Unele cauze pot duce la răsucirea unui singur dinte, pe când altele pot determina creșterea vicioasa a întregului rând de dinți. 

Simptomele înghesuirilor dentare    

  • aspectul estetic (dinți strâmbi, așezați în poziții vicioase, înghesuiți)   

  • dinți încălecați, suprapuși       
  • probleme gingivale, sângerări       
  • disconfort la mușcat și mestecat
  • dificultăți în efectuarea igienei orale, la periajul dinților și folosirea aței dentare.     
  • efectul “zâmbet de vampir” – atunci când caninii nu au loc să crească pe arcadă și erup în afara acesteia, suprapunându-se peste ceilalți dinți
  • dureri la nivelul arcadelor dentare 
  • mușcătură încrucișată. 

Consecințele înghesuirii dentare

Înghesuirea dentară lăsată netratată poate provoca, în timp, probleme ale sănătății orale, dar și probleme de sănătate generală.      

Din cauza înghesuirii dentare, periajul dinților nu se mai poate realiza corespunzător, consecința fiind creșterea numărului de bacterii și acumularea plăcii, apariția tartrului, a cariilor interdentare care conduc la apariția infecțiilor și, în final, la pierderea dinților.

Alte consecințe ale înghesuirii dentare:

  • parodontita, boala gingivala
  • dureri la nivelul arcadelor dentare      
  • mușcătura vicioasă
  • masticație defectuoasă (alimentele nemestecate corespunzător pot conduce la apariția bolilor digestive)     
  • disfuncția articulației temporomandibulare         
  • aspectul estetic – care poate avea consecințe grave asupra psihicului persoanei (complexe emoțional-afective, stima de sine scăzută).

Care este tratamentul înghesuirilor dentare 

Tratamentul înghesuirilor dentare se face de către specialistul ortodont și este individualizat pentru fiecare persoană în parte, ținându-se cont de situația clinică a fiecăreia. Odată cu apariția unor tehnici și produse inovatoare, tratamentele ortodontice s-au îmbunătățit foarte mult în ultimul timp. Acestea se adresează atât maxilarului inferior și superior cât și ocluziei (mușcăturii). 

Într-o ocluzie corectă dinții superiori vin un pic peste dinții inferiori. Deoarece sănătatea orală, dar și cea generală sunt influențate de înghesuirile dentare, tratarea acestora nu trebuie amânată. Tratamentul urmărește aliniamentul întregii arcade, o mușcătură bună și un zâmbet mai frumos, dinți și gingii mai sănătoase. 

Metodele de tratament cuprind:        

  • aparatele dentare
  • invisalign          
  • fațetele dentare. 

Aparatele dentare

Aparatele dentare se folosesc în tratamentul înghesuirilor dentare de mult timp. Ele pot fi fixe sau mobile. 

Aparatele dentare fixe denumite și “bracketi dentari” se folosesc cu precădere în tratarea înghesuirilor dentare la adulți și adolescenți (nu sunt indicate copiilor cu vârsta sub 8 ani, deoarece dinții permanenți nu sunt suficient dezvoltați). 

Materialele din care pot fi confecționate sunt: ceramica, metalul sau compozitul. 

Pentru tratarea înghesuirilor severe se folosesc aparatele dentare metalice, deoarece sunt cele mai rezistente. În anumite situații acestea se pot aplica pe partea interioară a dinților, fiind mai puțin vizibile. 

Aparatele dentare ceramice sunt preferate de marea majoritate a pacienților, deoarece pot fi fabricate la culoarea dinților. Trebuie reținut faptul ca acestea nu sunt la fel de rezistente ca și aparatele dentare metalice. Durata tratamentului cu aparat dentar fix poate dura între 1 și 3 ani în funcție de gravitatea înghesuirii și vârsta pacientului (cu cât vârstă pacientului este mai mare, cu atât durata tratamentului este mai lungă). După această perioadă, după încheierea tratamentului, pentru a stabiliza rezultatul obținut și a împiedica dinții să revină la poziția vicioasă, este necesară purtarea unui alt tip de aparat (aparat de contenție), pentru încă 8-14 luni. 

În cazul înghesuirilor mai severe, se poate impune extracția unuia sau a mai multor dinți, pentru a crea spațiu.

Aparatele dentare mobile, după cum o spune și numele, pot fi îndepărtate, chiar de către cei care le poartă. Această perioadă nu trebuie să fie, totuși, de lungă durată pentru obținerea rezultatului dorit. Sunt folosite cu precădere în tratamentul înghesuirilor dentare la copii.

Invisalign

Folosește o serie de aliniatori detașabili, individuali, pentru fiecare pacient în parte. Fiecare set este purtat pentru aproximativ două săptămâni, după care se trece la setul următor și tot așa, până la încheierea tratamentului. Este cunoscut și sub numele de “aparat dentar invizibil”, datorita materialului plastic transparent, din care este confecționat, ceea ce îl face preferatul pacienților cu înghesuiri dentare. 

Pe lângă aspectul discret al acestuia (aproape invizibil când este purtat) se obțin rezultate foarte bune într-un timp mult mai scurt (aproximativ un an de zile). Invisalign poate trata înghesuirile dentare, care nu sunt foarte grave, la adulți și adolescenții cu toți dinții definitivi erupți. 

Ca și după tratamentul cu aparat dentar, după încheierea tratamentului cu Invisalign pacienții trebuie să poarte un aparat de contenție pentru a împiedica dinții să revină la poziția inițială.

Trebuie menționat că, atât înainte de tratamentul cu aparat dentar, cât și înainte de tratamentul cu Invisalign, afecțiunile orale (cariile, gingivita, parodontita) trebuie tratate, iar o igienă bucală se impune atât înainte de începerea tratamentului cât și în timpul lui.

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt mici piese, foarte subțiri, realizate din ceramică sau zirconiu, care se aplică pe dinți, oferind rezultate estetice și funcționale foarte bune. 

Fațetele pot fi o opțiune de tratament în cazul înghesuirilor moderate, la pacienții adulți. Cu cât înghesuirea afectează un număr mai mare de dinți, cu atât va fi nevoie de mai multe fațete. De multe ori acestea se pot combina cu un tratament ortodontic (aparat dentar sau Invisalign urmat de fațete) în funcție de situația clinică și cerințele fiecărui pacient.

Cum putem preveni înghesuirea dentară

Ținând cont că înghesuirile dentare pot apărea de la vârste foarte fragede este indicat ca prima vizită la medicul stomatolog să se facă încă din copilărie. Aceasta poate identifica eventualele probleme și recomanda tratamentul necesar (care va fi mai simplu și mai ieftin).

Alte metode de prevenție constau în:

  • vizita la medicul stomatolog, de cel puțin doua ori pe an
  • tratarea cariilor dinților de lapte, pentru a nu se ajunge la complicații, inclusiv pierderea lor
  • extracția molarilor de minte cu o erupție anormală.
  • igiena orală – este foarte important ca după fiecare masă să se realizeze periajul dinților, pentru îndepărtarea plăcii și prevenirea depunerii acesteia.
  • detartrajul și periajul profesional
  • depistarea și tratarea cariilor, în faza incipientă
  • alimentația sănătoasă.

Ai grijă de sănătatea ta orală și a familiei tale! Ține cont de sfaturile de mai sus și fă un consult stomatologic de doua ori pe an.

Surse de informare: www.diamondbraces.com; www.invisalign.com; www.healthline.com

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Categorii

ANUNTURI

Comentarii Recente

Tag-uri folosite

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.