Pierderea dinților – cauze, efecte și opțiuni de tratament

Lipsa dinților îți poate afecta încrederea de sine, te poate determina să zâmbești mai puțin. 

Însă, “pierderea dinților nu îți afectează doar aspectul, ci și sănătatea generală”, spune dr. German Gallucci, director executiv al Centrului Dental Harvard. Dinții lipsă pot modifica mușcătura și pot slăbi și maxilarul, ceea ce poate avea un impact negativ asupra vorbirii și a capacității tale de a mesteca.  Iar “gura ta este primul organ al sistemului digestiv.”

Din fericire, datorită progresului extraordinar al stomatologiei protetice, acum există mai multe metode și soluții care îți pot restabili zâmbetul și pot îmbunătăți sănătatea orală.

Cum ne afectează lipsa dinților?

Iată alte câteva situații care pot interveni dacă alegi să nu înlocuiești dinții lipsă:

 • Migrarea dinților adiacenți – din momentul în care locul în care a fost un dinte sau o măsea va rămâne liber, dinții vecini vor avea tendința de a migra (a se deplasa) către cei învecinați pentru a umple golul rămas liber de dintele lipsă. Acest lucru afectează masticația și sănătatea cavității bucale.
 • Supraerupția dintelui opus – prin migrare, dintele opus celui lipsă va ieși din os, ceea ce modifică geometria cavității bucale și poate duce la inflamația gingiei și a țesutului osos de sub aceasta.
 • Apariția pungilor parodontale – dinții înclinați din cauza lipsei dinților învecinați creează, de obicei, pungi parodontale spre rădăcinile din față.
 • Afecțiuni gastrice – mai mulți dinți lipsă pot provoca probleme ale sistemul digestiv, deoarece dinții lipsă determină înghițirea alimentelor fără a fi mestecate corespunzător.

Cauzele pierderii dinților la adulți

Cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților sunt:

 • igiena orală precară 
 • lipsa consultului stomatologic periodic
 • cariile dentare netratate
 • consumul excesiv de băuturi acidulate și dulciuri
 • fumatul și alcoolul
 • anumite boli precum diabetul, malnutriția, artrita reumatoidă, infecția cu virusul HIV, anumite afecțiuni cardiace
 • anumite medicamente și tratamente, precum radioterapia sau chimioterapia, care pot crește riscul infecțiilor dentare.

Există însă mai mulți factori responsabili de slăbirea unuia sau mai multor dinți, și anume:

Infecția gingivală

Cunoscută și sub denumirea de parodontită, această boală implică inflamația și infecția gingiilor. De obicei este cauzată de igienă dentară deficitară.

Placa dentară conține bacterii. Când periajul și folosirea aței dentare nu îndepărtează placa, se pot dezvolta boli ale gingiilor.

Placa întărită, cunoscută sub numele de tartru, determină gingiile să se îndepărteze de dinți, creând goluri care se pot infecta.

În timp, acest proces poate descompune osul și țesutul care susține dinții, determinând pierderea dinților.

Afla mai multe despre parodontita.

Sarcina

Nivelurile crescute de estrogen și progesteron, din timpul sarcinii, pot afecta oasele și țesuturile cavitații orale.

Nivelul crescut al acestor hormoni poate modifica parodonțiul, aparatul de susținere al dinților, prin care fiecare dinte este atașat la osul maxilar/mandibular. 

Modificările aduse acestei părți ale corpului vor reveni la normal după sarcină și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, oricine se confruntă cu dureri de dinți sau dinți slăbiți în timpul sarcinii este indicat să se prezinte la un dentist, pentru a exclude bolile gingivale sau alte probleme de sănătate orală.

Leziuni ale dinților

Vătămările sportive, accidentele și căderile, de exemplu, pot provoca leziuni dentare, iar leziunile suferite pot cauza pierderea dinților.

Dinții sănătoși sunt puternici, însă un impact cauzat de o lovitură a feței sau un accident de mașină, de exemplu, poate deteriora dinții și țesutul înconjurător.

Bruxismul

Bruxismul – încleștarea maxilarului în perioadele de stres sau scrâșnirea dinților noaptea – poate determina uzura țesuturile și poate slăbi dinții.

Mulți dintre cei care au aceste obiceiuri, nu sunt conștienți de acestea până când apar durerile maxilare sau sunt atenționați de partenerul de somn.

Un stomatolog poate detecta problema înainte ca dinții să fie deteriorați permanent.

Afla mai multe despre bruxism.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune care determină oasele să slăbească și să devină poroase. Ca urmare, chiar și impacturile minore pot duce la fracturarea oaselor.

În timp ce osteoporoza afectează, în mod obișnuit, coloana vertebrală, șoldurile și încheieturile mâinii, aceasta poate afecta și oasele maxilarului care susțin dinții.

Dacă oasele maxilarului devin mai puțin dense, dinții se pot slăbi și cad. Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA raportează, de asemenea, o posibilă legătură între pierderea osoasă și un risc crescut de boală a gingiilor.

În plus, în cazuri mai rare, anumite medicamente utilizate pentru tratarea osteoporozei pot provoca probleme de sănătate dentară. Medicamentele numite bifosfonați – care ajută la tratarea pierderii osoase – pot duce la pierderea dinților.

Pierderea dintilor

Soluții pentru lipsa dinților

Exista mai multe soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, iar în urma unui examen stomatologic, medicul tău îți va indica cea mai potrivită cale pentru tine și dantura ta.

Iată care sunt cele mai frecvente soluții:

Implanturile dentare

Implantul dentar este, de obicei, opțiunea preferată pentru înlocuirea unui dinte. 

Implantul dentar reprezintă o rădăcină dentară artificială, care are aceeași funcție ca și rădăcina unui dinte natural, oferind sprijin solid noului dinte, de data aceasta, artificial.

Implantul arată ca un șurub, are biocompatibilitate perfectă cu țesuturile din cavitatea orală și se comportă identic ca o rădăcină unui dinte natural.

La momentul actual, implantul dentar este cea mai recomandată metodă de tratament în cazul lipsei dinților naturali, acesta având un aport benefic, atât din punct de vedere medical, cât și estetic sau funcțional.

În plus, acum există soluții rapide de implantologie, care permit reabilitarea orală completă într-un timp foarte scurt.

Avantajele implanturilor dentare

Cel mai mare avantaj este că dintele artificial care acoperă implantul seamănă cu un dinte natural și poate dura câteva decenii.

Un alt avantaj al unui implant este că dinții din apropiere nu sunt implicați, astfel încât restul dinților, în mod normal, rămân intacți.

Dezavantaje ale implanturilor dentare

Implantul dentar implică o procedură chirurgicală, deci va trebui să ai o stare de sănătate fizică bună pentru operație și recuperare. În plus, procesul de vindecare poate dura câteva luni.

De asemenea, implanturile dentare tind să fie mai scumpe decât alte opțiuni de înlocuire ale unui dinte lipsă. 

Citește mai multe despre implantologie și implanturile dentare și află dacă implanturile dentare sunt o soluție pentru tine.

Puntea dentară fixă

Dacă nu dorești un implant dentar, află dacă ești un candidat bun pentru o punte dentară fixă. Această opțiune de înlocuire a dinților ar putea fi eficientă dacă îți lipsesc unul sau mai mulți dinți în aceeași zonă.

O punte dentara fixa acoperă, în esență, un decalaj cauzat de un dinte lipsă folosind o proteză dentară sau un dinte artificial.

Avantajele punților dentare

Punțile dentare sunt benefice deoarece se simt și arată ca niște dinți naturali. De asemenea, sunt de obicei mai ieftine decât implanturile dentare.

Dezavantajele punților dentare

Punțile dentare pot fi dificil de curățat. Un alt dezavantaj este ca procesul de realizare implică modificarea dinților existenți, iar o punte realizată incorect, ar putea deteriora, în timp, dinții alăturați. 

În plus, există riscul ca placa și bacteriile să pătrundă sub punte, provocând carii dentare sau infecții dinților implicați.

Proteza dentară parțială detașabilă

Daca îți lipsesc mai mulți dinți, medicul dentist îți poate sugera proteza parțială detașabilă.

Acesta este un aparat detașabil (îl poți pune și scoate din gură). Se sprijină pe dinții naturali și pe gingii. 

Aceasta are o durabilitate între 5 și 10 ani.

Avantajele protezelor parțiale

Protezele parțiale se simt naturale în gură și sunt, de asemenea, mai puțin costisitoare și mai ușor de reparat sau de înlocuit decât alte opțiuni de înlocuire a dinților.

Dezavantaje protezelor parțiale

Protezele parțiale detașabile nu au un aspect foarte natural și pentru utilizare necesită folosirea unei creme adezive.

Acestea pot fi incomode pentru anumite persoane, cel puțin până când se obișnuiesc. În plus, trebuie îndepărtate înainte de culcare și curățate zilnic.

Cum mă ajută dinții artificiali?

Iată o serie de beneficii pe care implanturile dentare ți le pot oferi:

 • îți îmbunătățesc aspectul facial
 • îți redau încrederea de sine și te pot ajuta să zâmbești din nou fără rușine
 • îți permit să te bucuri din nou de alimentele favorite fără să îți faci griji că dantura nu îți permite acest lucru
 • ajută la menținerea celorlalți dinți în poziția naturală
 • favorizează vorbitul și mestecatul normal.

Prevenirea pierderii dinților

Pierderea dinților nu poate fi întotdeauna prevenită, însă există anumite măsuri care le poți lua pentru a reduce riscul pierderii acestora.

Iată câteva sfaturile utile pentru sănătatea dinților și a gingiilor tale:

 • periază denții de două ori pe zi
 • folosește ața dentară o dată pe zi și ale metode auxiliare periajului dentar
 • evită fumatul
 • curăță tartrul depus prin ședințe periodice de igienzare dentară profesională 
 • folosește o gutieră de protecție, corespunzătoare, a dinților în timp ce faci sport
 • folosește o gutieră împotriva bruxismului, daca ai o problemă cu încleștarea maxilarului de la stres sau scrâșnirea dinților în timpul somnului
 • previne osteoporoza prin suplimente de calciu și vitamina D – doar dacă este cazul și la recomandarea medicului
 • ține sub control diabetul, deoarece acesta este un factor de risc pentru boala gingiilor.

 

Controalele stomatologice periodice te pot ajuta să detectezi la timp eventualele afecțiuni dentare, iar tratarea acestora în timp util te poate scuti de toate neplăcerile cauzate de pierderea dinților. În plus, te poate ajuta să economisești bani, deoarece tratarea dinților naturali este, de obicei, mai puțin costisitoare decât opțiunile disponibile pentru înlocuirea acestora.

Așadar, vizitează frecvent cabinetul stomatologic și ai grijă de zâmbetele tale și de sănătatea ta orală.

Surse de informare: Health Harvard PublishingMedical News TodayHealthline

Ai gasit acest articol util?

Ai gasit acest articol util? Arata-l si prietenilor tai pe Social Media

Share on facebook
Share on linkedin

Ai Grija de
Zambetele Tale!

Afla cum poti avea dinti mai albi si un zambet stralucitor din ”Ghidul tau pentru dinti mai albi”

cropped-logo.png

Cauta in articolele Vigor Dent
folosind campul de mai jos

Notificare: Acest website foloseste cookies pentru a-ti personaliza experienta.