Migrarea dinților reprezintă deplasarea acestora din pozițiile lor anatomice. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc, indiferent de cauza care a condus la acest fapt.
Dinții vecini dintelui lipsă migrează pentru a umple golul rămas, dintele de pe arcada superioară coboară în spațiul liber, iar cel de pe arcada de jos încearcă să urce în spațiul rămas liber.
Migrarea dinților poate crea, de asemenea, spații la distanță.
Care sunt cauzele migrării dinților
Care sunt cauzele migrării dinților
Printre cauzele care stau la baza migrării dinților se numără și:
- Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă apar modificări la nivelul întregului corp, inclusiv la nivelul danturii. Dinții își pot modifica poziția, în timp, sub acțiunea unor factori mai mult sau mai puțin controlabili. Aceștia includ: mișcările limbii (limba exercită, inconștient, o presiune asupra dinților în timpul proceselor de masticație, înghițire și vorbire), poziția buzelor (buzele exercită o presiune asupra dinților, multe persoane au obiceiul de a-și mușca buzele), maxilarul își poate schimba forma (se alungește) odată cu înaintarea în vârstă.
- Pierderea dinților de lapte poate duce la migrarea dinților vecini.
- Tratamentul ortodontic – după îndepărtarea aparatelor dentare, dinții tind să se întoarcă la vechile poziții. Riscul migrării dinților este mai mare atunci când există pierdere osoasă.
- Extracțiile dentare – dinții vecini dintelui extras, încep sa migreze în spațiul rămas liber, iar resorbția osoasă, care apare în timp, creează condițiile necesare migrării dinților. Extracția molarilor de minte sau a altor molari din spate nu creează probleme majore. Problemele apar, de regulă, după extracția incisivilor sau a caninilor.
- Boala parodontală – duce la resorbția osoasă și deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților conducând astfel la migrarea dinților. Tratamentul parodontitei poate opri pierderea progresivă a țesuturilor de susținere a dintelui.
- Osteonecroza (moartea osului datorita lipsei aportului de sânge) – apare cel mai frecvent după radioterapia la nivelul maxilarului.
- Cancerul oral – are printre simptome și migrarea dinților, fără o cauză aparentă.
Care sunt urmările migrării dinților
Unele dintre consecințele migrării dinților pot avea un caracter ireversibil.
Acestea includ:
- micșorarea spațiului dintelui lipsă, ceea ce va face imposibil un viitor implant
- pierderea contactelor dintre dinți
- pierderea funcției masticatorii
- suprasolicitarea părții opuse în procesul de masticație
- dezgolirea rădăcinilor dinților – în urma acesteia nu mai există etanșeitate la nivelul gingiilor, bacteriile pătrund cu ușurință consecința fiind boala parodontală
- carii la dinții care migrează
- resorbția osoasă severă
- infecțiile periapicale
- crearea unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor răspunzătoare de apariția bolii parodontale
- distrugerea osului (necrozarea) poate conduce în timp la pierderea dinților.
Tratamentul migrării dinților
În funcție de cauza care o determină, stoparea migrării dinților se poate realiza prin:
- dispozitive ortodontice pentru a menține spațiul dintelui lipsă până la înlocuirea acestuia cu un implant sau cu o altă lucrare fixă
- tratament ortodontic pentru a îndrepta dinții care au migrat (aparat dentar metalic sau invizibil)
- înlocuirea dintelui lipsă cu un implant dentar sau o punte dentară
- împiedicarea migrării dinților în pozițiile inițiale după îndepărtarea aparatelor ortodontice prin dispozitive de reținere (pot fi purtate doar noaptea) sau suporturi fixe sau linguale.
Prevenirea migrării dinților
Pentru a împiedica migrarea dinților, poți ține cont de anumite măsuri de prevenție, precum:
- control stomatologic o dată la șase luni
- igiena orală foarte bună (periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a altor mijloace auxiliare periajului dentar)
- tratarea tuturor afecțiunilor orale
- evitarea comportamentelor care pot dăuna sănătății orale (fumatul, alcoolul, etc).
Ai grijă de zâmbetul tău și verifică-ți sănătatea orală o dată la șase luni, pentru a împiedica migrarea dinților, dar și apariția altor afecțiuni orale mai grave.
Programează o consultație online prin Getvig.Health și află opinia unui specialist în stomatologie.
Surse de informare:
www.healthline.com, www.en.m.wikipedia.org